duminică, 31 decembrie 2023

Bilanţ de final (de an)

Na, c-a trecut şi Crăciunul! Am fost mai buni, am dăruit şi am zâmbit... dar acu' e timpul să revenim la vechile obişnuinţe - c-apoi obişnuinţa e a doua natură a omului. Şi oricât am spune că de mâine sau de săptămâna viitoare vom fi altfel, orice schimbare e temporară şi de faţadă, pentru că suntem ceea ce suntem. 

Deci...să fim! 
Şi mai ales, să fim gata de bairam şi-o altă paranghelie, că vine revelionul peste noi...  Iar dacă nici acum nu-i rost de mare petrecere, atunci când?? Vorba 'ceea: "pentru a face ceva, nu există nici un timp mai potrivit decât prezentul". Concluzie: PETRECEREEEE!!!!
Da' până la miezul nopţii mai este; şi cum numele lunii ianuarie este inspirat de Ianus, zeul roman al uşilor, al alegerilor, al începuturilor şi al sfârşiturilor, propun să fructificăm vechea tradiţie a bilanţului de la final de an şi să analizăm cu ce am rămas din anul 2023... ca să privim, încrezători, spre noul an.



No... na-ţi-o frântă, că ţi-am dres-o!
Toată lumea face bilanţul anual al propriei activităţi şi bifează pe listă obiectivele îndeplinite sau scopurile atinse. Unii se laudă cu caii lor, alţii cu căruţele lor; unii vorbesc despre călătoriile lor, alţii se mândresc cu multitudinea de cărţi citite. Unii îşi fac un top al celor mai bune filme pe care le-au vizionat anul acesta, alţii trec în revistă successssss...urile :D pe care le-au marcat de-a lungul anului. "Câte bordee, atâtea obicee"...ce să zic? 
Problema mea e că nu ştiu ce bilanţ să fac! N-am influensărit pe nimeni; de fapt, n-am fost în stare să mă schimb pe mine, d-apoi să-i mai modific pe alţii! Nu am doborât recorduri de lectură, nu m-am plimbat prin colţuri exotice de planetă şi nici măcar nu am depăşit vreun record local, infinit de mic. Ca să fiu brutal de sincer, habar nu am unde a fugit şi anul acesta, că n-am apucat să fac mai nimic! 

Mda.. şi tocmai pentru că nu am ceva interesant de povestit, m-am gândit să-mi fac o listă cu lucrurile pe care nu le-am făcut (nici anul acesta)...dar, de care sper să mă achit la anul. Spre exemplu:

- Nu am ajutat suficient. 
Ori de câte ori mă simţeam mărinimos, ofeream doar câte-o unghie de ajutor. Insignifiant, putem spune... Dar, de la anul, poate reuşesc să dau măcar un deget de sprijin. Şi pe termen mediu şi lung, dacă lucrurile merg bine şi studiez cu atenţie cărţile de auto-dezvoltare potrivite, poate 'oi ajunge să întind, cu toată inima şi-o mână de ajutor. Sper. 
Adică, na... omul are dreptul să viseze, nu-i aşa? 

- Nu am învăţaţ tot ce trebuia din situaţiile prin care am trecut. 
O fi ceva nativ, pentru că am un mare defect: prind greu şi uit repede. Aşa că nu se lipeşte de mine nici o experienţă şi constat, cu uimire, că încă fac greşeli pe care le făceam şi acum douăzeci de ani. De ce? Probabil că de rapid ce sunt... şi ori de câte ori mă urmăreşte inteligenţa, eu fug mai tare decât ea. Şi uite aşa, mă comport fix la fel, aşteptând mereu un rezultat diferit. 
Dar de la anul...s-a isprăvit! Mă întorc la 360 de grade şi voi fi un alt om! Unul nou şi de nerecunoscut!
Asta-mi doresc! Să fiu atât de schimbat, încât să nu mă mai recunosc nici măcar eu, atunci când mă voi uita în oglindă!
Pentru început, am zis să mă blonzesc la păr cu apă oxigenată, că mă ajunge senectutea şi cam albesc. Apoi, mă gândeam să-mi las barbă în carouri şi să încep să port ochelari de soare triunghiulari. Şi-apoi...mai vedem: mi-oi schimba şosetele, iar de-o fi chiar musai, poate fac vreo schimbare totală şi-mi iau şi tricoulcel roz, cu Sailor Moon! (că mi-l doresc de când eram copil şi mă uitam la desenele cu dânsa. O cântare! Mai ales când se transforma: "PUTEREA PRISMEI LUNATICE... MACHIAJ!!!" / "Moon Prism Poawer, Make Up")  :D
DA!!!! De la anul, voi fi altfel! CU SIGURANŢĂ!

- Nu am fost prezent în prezent. 
Desigur că picioarele ajungeau unde era necesar... dar capul era plecat, nenică! Am o minte foarte împrăştiată şi una-două, mă fură peisajul; aşa că, în loc să mă fi concentrat pe ceea ce trăiam, pedalam cu nebunie spre frumuseţile romanţioase din trecut (care, fie vorba între noi, n-au fost chiar atât de mirifice pe cât vreau să mi le amintesc) sau mă rătăceam printre meandrele iluzorii ale viitorului. Sunt cu mintea peste tot, dar numai acolo unde trebuie să fiu, nu-s!

De la anul, sper ca percepţia mea de viaţă să se schimbe. Am auzit că aduc nişte percepţii noi la magazin şi o să-mi iau şi eu vreo două sau trei, ca să am de rezervă! Neapărat! 

- Şi, poate, cel mai mare eşec dintre toate este că nu am reuşit să chem şi eu televiziunea, ca să mă filmeze când dau moneda de-un ban unui sărman. Păi dacă nu se vede determinarea care mă împinge să-mi sacrific confortul personal pentru a dărui celor mai puţin norocoşi măcar o secundă de bucurie, ce-am rezolvat? Dacă nu apar pe imagini cu încetinitorul, tristeţea de pe chipul neajutoratului, hotărârea din ochii mei de a face un bine, nedumerirea şi apoi lumina care cuprinde chipul sărmanului când vede că şi el contează pentru cei din jur, la ce mă mai apuc să fac milostenii? 
Vreau să se difuzeze reportaje despre acest eveniment, vreau să ajung vedetă mondială! Să fiu adulat, să mi se construiască edificii memoriale şi să devin un simbol clasic încă din timpul vieţii! Vreau să fiu de-o seamă cu înţelepţii antici; să se numească oraşe după mine şi chiar şi-un mic continent, că nu strică! 
... şi totul de la un bănuţ! 

Ce, nu se poate? Cu P.R.-ul potrivit, azi ajungi vedetă din orice nimic! Trebuie, doar, să crezi în visul tău!

Dar pân' ajung eu mare, plec la colindat - că vreau să strâng nişte bani la puşculiţă. Totuşi, trebuie să mă gândesc şi cu ce, pentru că plugul nu-l găsesc, buhai nu am, ceata de tovarăşi ia-o de unde nu-i, grâul mi s-a pălit în caserolă, iar capră... nu am de unde să fac rost. 
GATA, ŞTIU!!! Mă duc cu sorcova! Voi găsi o creangă de brad pe care să o împodobesc şi să sorcovesc cu ea! DA! Aşa voi face! :)

Hai, la mulţi ani!

Sorcova, vesela, 
Să trăiţi, să înfloriţi, 
Ca un măr, ca un păr, ca un fir de trandafir! 
Ca merii, ca perii, în mijlocul verii!
Ca viţa de vie, la Sfânta Mărie!
Tare ca piatra, iute ca săgeata,
Tare ca fierul, iute ca oţelul, 
Vacile lăptoase, oile lânoase,
Porcii unsuroşi, copii sănătoşi!
Câte cuie sunt pe casă, atâția galbeni pe masă!
LA ANUL ŞI LA MULŢI ANI,
SĂ TRĂIŢI, SĂ NE DAŢI BANI!



 [Sandra N - Suflet  de dac]

duminică, 24 decembrie 2023

E timpul să... (partea a doua)

Vin...săr-bă-torile, 
Viiiin... săr-bă-torile, viiin...
Venim cu iarna, e ca-n poveşti!
E minunat, e timpul să dăruieşti!
"Sărbători fericite"! - Coca Cola vă urează...

Vin sărbătorile, fraţilor! VIN!!!
Şi ce este mai bun decât vinul? Vin ŞI sărbători, exact ce mi-am dorit! Şi-n plus, iar e timpul să fiu mai bun - poate-mi mai spăl şi eu din păcate, că de! Încă n-am renunţat la o viaţă de succes... măcar pe lumea ailaltă, că aici m-am lămurit cu stă treaba!

Deşi... era cât pe ce să ratez spiritul sărbătorilor de anul acesta. Serios, nu vă mint!
Am fost busy în ultima vreme; aşadar, se-nţelege că n-am mai avut timp de televizor - iar fără reclama Coca Cola şi fără "Singur acasă", ce spirit de Crăciun să mai simt? N-am prins nici măcar "Greu de ucis"... iar fără reclame şi filme de sezon, de unde să ştiu eu că e timpul să iubesc şi să dăruiesc? 
Noroc că la barza chioară, Dumnezeu îi face cuib - şi dacă nu m-ar fi asaltat nişte cerşet... ăăă...colindători îmbrăcaţi în Moş Crăciun (şi care cărau după ei un casetofon portabil în care cânta Hruşcă despre ler), rămâneam blocat în autismul meu interior şi mă lua 2024 direct din pijamale! Da' la vederea Moşilor, m-a plesnit revelaţia că vin sărbătorile! Vin!
"EXACT LA TIMP" - îmi zic. Nu ştiu dacă Universul, prin vocea subconştientului, încerca să-mi transmită vreun mesaj, dar de ceva vreme, chiar simţeam nevoia să dăruiesc ceva şi mă întrebam de ce aş face asta. Că nici să-mi dau frâu liber nevoii nu puteam; fără să-mi spună cineva cum trebuie să fiu şi ce trebuie să fac, eu de unde să ştiu ce se aşteaptă de la mine? C-apoi, vorba aia: "când eşti în Roma, faci ca romanii"! - şi nu poţi să dăruieşti când îşi vine pe chelie, că bate la ochi! Mintenaş te pomeneşti cu vreo vizită de la ANAF, să te întrebe de sănătate şi de unde ai tu atâtea pomeni de oferit... ceea ce nu e bine deloc! De aceea zic: Dăruieşti când se dăruieşte, nu când ai chef!

Până la urmă, ce să ne mai stresăm cu atâtea dăruiri? Nu-s destule campanii de la fel de fel de firme care te roagă să le cumperi produsele, ca să poţi direcţiona câte un leu pentru amărâţi? Este scenariul cel mai câştigător: bifezi c-ai făcut fapte bune, firma se bucură că-şi vinde marfa, angajaţii ei au de muncă şi au de unde să-şi ia salariul, amărâţii îşi primesc leul de pomană, Statul îşi încasează impozitele pe activitatea firmei şi toată lumea e fericită!
Da' dacă te apuci să umbli cu bocceaua pe la curţi de sărmani...se duce ţara de râpă! Periclitezi siguranţa naţională şi ai şanse să intri la răcoare pentru fapte de terorism! 
Ce-s feţele astea? Nu mă credeţi? Păi explic acuşica: dacă nu cumpărăm cât mai mult, ce activitate are firma? Iar dacă ea nu scoate profit, dă angajaţii afară şi rămân oamenii muritori de foame; Statul nu are ce să încaseze, economia intră în colaps şi ne luăm adio de la un trai pe vătrai! 
Morala este că nu trebuie să ne mai zgârcim! 

Măcar acum, de sărbători...haideţi să haidem şi să cumpărăm de toate, ca să facem o faptă bună - fără stres şi fără pagubă! Haideţi SĂ FIM mai buni şi să ne gândim şi la aproapele nostru! Ce ne costă un singur click de pe card? Sunt zeci...nu! SUTE de antrenori personali, coacheri de succes şi influenceri care ne învaţă cât e de important "să fim", nu "să avem"! (Mai ales dacă le facem trafic pe conturi...ca noi să fim şi ei să aibă!)
Măcar acum, de Crăciun. "De Crăciun...fii mai buuunn...fii ADEVĂRAT...spune DA, nu spune NU, la Tuborg Christmas Brew"! 


Apropo de asta...
Tot în spiritul adevărului, psihologii recomandă că este timpul ca părinţii să renunţe la minciuna strufantă despre existenţa lui Moş Crăciun - o minciună care poate traumatiza iremediabil psihicul fragil al copilului. Serios, acuma! Îşi dă cineva seama cum se năruie întreaga lumea interioară a micuţului, când aude că părinţii îi pun cadouri sub brad - şi nu Moşul care ascultă pe la uşi, să verifice dacă puradelul a fost cuminte? Chiar vreţi să ne damblagim copiii pe viaţă? În halul acesta am ajuns, să-i stricăm de mici şi să le răpim şansa de a se strica singuri, pe parcursul vieţii? 


Păi...în loc să îi educăm despre viaţă pur şi simplu sau să le explicăm cum stă treaba cu sutele de mii de genuri, ca să le amplificăm toleranţa şi stima pentru viaţă, noi ne batem joc de ei?? HUUUUOOOOO!!!!! 
 
Desigur că alţi psihologi dovedesc că Moş Crăciun face parte din categoria minciunilor albe, care sunt bune - spre deosebire de minciunile negre, care nu sunt bune; au picioare scurte şi ies la suprafaţă ca untdelemnul.
Astfel că, minciuna Moşului - spun cercetătorii - i-ar ajuta pe copii să crească spiritual, să descopere empatia şi să îşi dezvolte plăcerea de a dărui. Ceea ce, aşa o fi.
Cert e că dacă eşti părinte care îşi creşte odrasla în ton cu ultimile răcnete ştiinţifice, te blochezi - şi pe drept cuvânt, dacă şi Moşul a devenit subiect de îmbârligătură şi contradicţie socială! Iar dacă nu ştii ce să faci şi tot aştepţi un sfat corect şi sigur, ghinion! Până la urmă, se pare că tot pe propria judecată trebuie să ne bazăm - ca să ştim ce să alegem! Şi indiferent de alegerea făcută, oricum e bine...

Nu te mai condamnă nimeni chiar şi dacă alegi să-ţi iei lumea-n cap şi să-ţi bagi picioarele în tot şi-n toate! De fapt, ai şi motivaţie ştiinţifică să faci asta - pentru că susţii o altă viziune proaspăt descoperită. Adepţii acesteia au inventat teoria "Holiday Regression" - care spune, pe scurt, că "sărbătorile de iarnă aduc anxietate şi stres". Ce atâtea cadouri,  pregătire, şi timp petrecut în familie, când părinţii şi prietenii te critică tot timpul? "Nu ai pus căciula"! "Iar fumezi"? "Cine e ea"? "Te însori cu un bărbat"? Pfffff... traume, traume...traume la tot pasul!!!
 Ia să stea fiecare la casa lui şi să-şi vadă de propria viaţă! Gata! Petreci la club, de capul tău şi scapi de stres, tulburări afective, boli organice şi tot felul de îndoctrinări nocive! 

E Crăciunul, ziua Naşterii Domnului - o sărbătoare  dedicată familiei, când E TIMPUL să iubim, să dăruim, să fim mai buni, să-l primim pe Hristos la masă şi în gând şi... să stăm liniştiţi şi singuri la casele noastre, că oricum suntem magici şi nu avem nevoie de stres şi anxietăţi. Important e să fie cele cuvenite pe masă, să curgă băutura şi să meargă muzica. Nu d-aia e sărbătoare? Mall-urile să fie pline, cluburile la fel... c-apoi p-acolo nu loveşte regresia de sărbători şi nu te critică nimeni, atâta timp cât faci consumaţie. Şi faci, că doar nu munceşti pe surcele! Iar dacă nu e distracţie nici acum, apăi când să mai fie?

Să bem pentru asta!!!
Şi să avem cu toţii sărbători liniştite, pline de bucurie şi speranţa într-o viaţă interioară mai bună. Să fim sănătoşi şi cu familia aproape... c-apoi, chiar nu pot achesa la regresiile astea moderne.

Hai, la mulţi ani şi-un cântec vesel să cântăm:

 

  [Colinde de Crăciun Tralala - Astăzi s-a născut Hristos]

miercuri, 13 decembrie 2023

E timpul să...

Nu am mai avut timp să mai scriu. 
Mi-am dorit să o fac, uneori am găsit şi subiecte care meritau discutate... ba chiar au fost zile în care  îmi compuneam în gând pasaje întregi de postări - cu promisiunea că le voi trece pe hârtia virtuală imediat ce voi avea ocazia. Însă nu se întâmpla aşa ceva...  şi când mă eliberam, nu mai aveam chef de nimic. Mă simţeam epuizat, iar gândurile mi se încâlceau atât de rău, încât nu mai ştiam de unde să le iau şi unde să le mai aşez. 

La un moment dat, am crezut că am eu o problemă, de am o aşa stare. Însă, privind în jur, am constatat că e foarte posibil să nu fi venit timpul potrivit pentru a scrie. 
Ştiu că sună foarte ciudat, însă... pentru noi, oamenii noului mileniu, timpul a devenit un fel de condiţionare pavloviană. Se ştie că permanent atingem noi apogee ale adâncimilor morale de bon-ton; facem parte din tot felul de comunităţi şi suntem plini de conexiuni magice; demistificăm misterele vieţii într-un ritm galopant, iar valorile absolute sunt atât concrete în vieţile noastre, încât călcăm în ele mai des decât în gropi - dar dincolo de asta, am ajuns ca nişte biete animale care reacţionează instant, la stimulul timpului şi a datei din calendar. Fără logică, fără judecată, fără raţiune, fără înţelegere, fără profunzime... dar mânaţi de un singur gând: "ESTE TIMPUL SĂ..."



S-a făcut de Valentine's Day? MINUNAT!! E TIMPUL SĂ NE IUBIM!! Şi toată suflarea omenească dă iama-n restaurante, să-şi serbeze dragostea... cu ursuleţi, ciocolată, flori şi desertul de după. Cum altfel să arăţi ce simţi, dacă nu intri în rândul lumii? Şi apoi, dacă nu arăţi conform STAS-ului în vigoare, cine te crede că simţi ceea ce spui că simţi?
Vorba cântecului: "Dacă-n fiecare zi, Valy Day ar veni, ce de ne-am mai iubi..."

Arc peste timp şi a venit Ziua Internaţională a Cărţii. Deci, E TIMPUL SĂ citim studii care arată că nu citim. Apoi, imediat se scandalizează cei care devorează n-şpe cărţi pe zi, pentru că cititul este viaţa lor şi asta trebuie să afle toate lumea. Sincer, pe mine mă sperie oamenii care citesc la pontaj, la fel cum mă sperie şi cei care nu deschid o carte nici dacă-i baţi. 
Dar nu contează... trecem peste, fiindcă vine Ziua Internaţională a Îngheţatei şi E TIMPUL SĂ mâncăm îngheţată! 
CUM? N-ai poftă??? Hmmmm... bag de seamă că te-ai nemernicit! Şi mă rog, cam când vrei să-ţi iei, dumneata, nişte îngheţată? De ziua cartofilor prăjiţi? De ziua pizzei, a hanoracului vărgat sau de Ziua Şosetelor cu Papion? Păi atunci se face ce s-a stabilit în acea zi că trebuie să se facă, nu faci ce vrei tu!

Alt arc peste timp... şi a venit sfânta zi de 31 octombrie. E Halloween, frăţică! 
Ce om să fii, ce inimă să ai în tine, încât să nu te costumezi în toate bazaconiile imaginabile şi inimaginabile, să nu te spoieşti cu ketchup şi să zici că-i sânge sau să nu-ţi munceşti mintea, ca să faci oamenilor prankuri cât mai sperioase? Pentru că nu mai avem păcăleli şi nici glume; toate idioţeniile se numesc prankuri. Ce să facem, dacă societatea avansează mereu şi tot înainte? Se ştie că nu poţi opri progresul, la fel cum se ştie că dacă scuipi contra vântului, te uzi. 
De fapt, mâine, poimâine, mă aştept să-l îngropăm şi pe Păcală. El era inteligent, şugubăţ şi făcea glume nevinovate...dar în lumea asta, Păcală nu mai are loc. Acum trăim vremurile lui Prankală - când te distrezi urmărind oamenii cu toporul pe stradă. Sau aruncându-le ghivece-n cap... sau punându-le petarde-n pantofi (c-apoi nu mai suntem la grădiniţă, să pui dulceaţă-n şoşoni). Asta-i distracţie!
Iar prănkuiala de Halloween it's a must sau ceva - că dacă nu provoci o ţâră de infarct nimănui, practic, ţi-ai ratat viaţa! De exemplu, ia uite acilea glume:


HAHAHA!!!! CE TARE!!! Ia uite, iaaaaa, Japonia!!!!! BĂĂĂĂ, cum s-a crizat puradelu'!!! Mai avea niţel şi murea pe loc!!! HA-HA-HA-HA-HA-HAAAA!!!! Şi-aşa cred că a schimbat trei pamperşi!! HA-HA-HA-HA-HA-HAAAA!!!!
...şi gata, că mă doare burta de râs! Băi, ce m-am distrat! E traumatizat copilul ăla pe viaţă, gata! HA-HA-HA-HA-HA-HAAAA!!!!
Culmea e că poate fi adevărat. Dar dacă e Halloween, e timpul să privim în ochi violenţa şi macabrul, ca să râdem de ele - că nu ne afectează cu nimic. Şi totul se acceptă, dacă e făcut la 'şto - cum era trendul mega la modă cu femeile care-şi aplicau pe poze nişte filtre cu ochi vineţi şi buze sparte, ca să spună că şi-au luat păruială de la jumătăţile din dotare. Ca prank, desigur.
Na! De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere... ce să mai zic?

S-a făcut prima zi de noiembrie. Boss, nu mai merge aşa! E TIMPUL SĂ privim violenţa şi macabrul în ochi şi să luptăm contra lor cu toate puterile, pentru că ne afectează! Dacă primim o palmă părintească la fund când avem un an... la treizeci de ani, copilul nostru interior se destramă şi ne strică toată existenţa de după. Dacă respiră cineva mai zgomotos lângă noi, ne-a şi stresat - pentru că ne-a luat din spaţiul personal şi ne-a violentat! Suntem atât de sensibili încât şi dacă se trezeşte vreum tălâmb să strige la noi, nu ne mai vindecă nici o duzină de psihologi! Iar eu, pentru că am folosit cuvântul "tălâmb", e clar că am discriminat, nemulţumit, traumatizat, odioşat, distrus nişte destine de oameni cu suflet magic...deci merit câteva schingiuiri! Dar nu acum, ci de Halloween, ca să fie prank şi funny. Şi să nu mă supăr.
Până atunci, cânt în gând: "Dacă-n fiecare zi, Halloween ar  veni, ce prankuri ar mai fi"... 

Da' nu-mi fac griji, pentru că timpul ne face să iertăm şi uităm... mai ales când E TIMPUL SĂ ierţi şi să uiţi.
Deocamdată, a venit 1 Decembrie şi E TIMPUL SĂ fim patrioţi. Iubirea de popor şi ţară, ne leşină...nu alta! Vorba unei reclame de la radio: "Măcar de 1 decembrie să fim patrioţi"! Aşadar, ce om să fii, dacă nu ai gura plină de laude la adresa Românicii noastre dragi, pământ strămoşesc şi plin de tradiţii?! Desigur că vrem o ţară ca afară, dar de Ziua Naţională, vrem o ţară ca aici: 
Cu tricolor arborat pe maşinile cu gene la faruri. Cu şosele vai de capul lor şi care nu ne trebuie, pentru că avem natură extraordinară. Cu spitale puţine şi catedrale multe... care nu ne mai enervează, pentru că mâncăm fasole şi cârnaţi, cum e datina străbună. Cu mâncare ca la mama, care e mai bună decât shaorma zilnică a zilei de mâine. Cu muzică populară românească, mixată de cel mai tradiţional DJ MC Ţikiriki din Papua Noua Guinee şi cu mult, foarte mult drapel naţional. Mai multă mândrie şi parade istorice fără număr!
C-apoi na! Dacă nici măcar de Ziua României nu eşti patriot, când să mai fii?

Desigur că de pe 2 decembrie e timpul să-ţi pută de tot ce e românesc, iar  tradiţionaliştii naţionalişti sunt ciumaţii care susţin învecheala şi se pun contra modernului frumos şi îmbietor... dar haideţi să trăim în prezent şi să iubim România. De Ziua Naţională, ordinul pe unitate e iubirea de neam! Clar?
Vorba cântecului: "Dacă-n fiecare zi, Unirea ar veni, ce patrioţi am fi"...

Avem noroc că nu e aceeaşi zi în fiecare zi - altfel, am lua-o cu capul peste dealuri, fluturând steguleţe roşii! 
De ce? Păi cum adică, DE CE? Cât cap ne trebuie, ca să fim în fiecare zi în toate felurile posibile? Ne-am încurca între ideologii, mai abitir ca-ntr-un labirint! Cum să fim şi patrioţi şi să vrem o ţară ca afară; să ne iubim aproapele şi să-i dăm vânt pe scări (în spirit de prank very funny); să mâncăm pizza mereu şi să susţinem mâncarea tradiţională; să luptăm pentru o viaţă sănătoasă şi să avem burta plină de cartofi prăjiţi; să fim smeriţi şi să ne lăudăm cu viaţa noastră de succes; să ne amuze violenţa şi, în acelaşi timp, să ne oripileze; să fim tradiţionalişti şi să condamnăm obiciurile înaintaşilor noştri; să ne aruncăm gunoiul pe meleaguri cât mai ocrotite de lege şi să protejăm natura, plantând un copac... toate într-o singură zi?  

N-avem cum! Altfel, am fi cu toţii nişte cazuri perfecte pentru studiul tulburărilor de personalitate. Deci, cine s-a gândit că trebuie ca-ntr- o zi să fim într-un fel şi în alt fel ziua următoare, a ştiut el de ce a hotărât aşa şi bine a făcut!

Să bem pentru asta! 
Şi-un cântec vesel să cântăm, că ne bate Crăciunul la uşă...
 


[Paula Hriscu - M-o trimis mama la capre]