vineri, 14 august 2009

Sânge şi vin




Motto:
“ De ce vă gândiţi numai la voi?
Şi nici nu vă pasă de mama care-şi plânge
Copilul său ucis ce zace-n bălţi de sânge.
Şi nici nu vă pasă de cei ce nu mai sunt De cei ce vă acuză de-acolo din mormânt

Doamne, vino Doamne,
Să vezi ce-a mai rămas din oameni
Doamne, vino Doamne,
Să vezi ce-a mai ramas din oameni.”
[Valeriu Sterian – Nopţi]


În ţara asta, mă crucesc din ce în ce mai des! Pe cuvânt! Ori nu mai gândesc eu normal (ceea ce este foarte posibil), ori ăştia care se bat cu pumnii în piept că duc ţara spre glorie (mă rog…spre sfârştul Crizei) sunt o şleahtă de incapabilii cu limbrici în cap! Sau poate trebuie să stau strâmb, ca să pot avea pretenţia că mai înţeleg măcar o fărâmă din ţara în care trăiesc???

Cutare se ceartă cu alt cutare pe progamul reformei care va scoate învăţământul românesc din căcat; Turistul Cel Blond La Neuron se zbenguie de-a ancheta cu comisia parlamentară; Pogea se joacă de-a disponibilizarea a 150.000 de bugetari şi de-a concediul fără plată. Uite perdeaua, nu e perdeaua! Scena ba e, ba nu e!

BĂ!!!! Voi sunteţi normali? Doare pe cineva în cur ce se întâmplă şi cu populaţia asta care formeaza Românica? Vă puneţi coada pe spinare şi o tuliţi în concedii la Tokio, sau mai ştiu eu care plajă exotică! Voi beţi suc cu umbreluţă şi nişte oameni sunt zgorniţi din fabrică…Vreţi să îi daţi în concediu fără plată timp de 10 zile…Băi handicapaţilor!!!! Cu ce mai trăieşte unu’ care ia salariul minim pe hârtie (dar 500-600 de lei în mână), care mai are şi rate la bănci? Se reduc şi astea cu 10-20%? Sau îşi plăteşte dările, apoi intră la congelator şi speră să mai apuce luna următoare?
Voi vă băgaţi mâna pân’ la umăr în sute-mii-milioane-de-euro fără număr, fără număr, fără număr din bugetul statului, apoi acoperiţi găurile pe spinarea proştilor???? Se aruncă bani pe festivalurile barabulelor, recoltării grâului, jucatului cu pământul galben, construirii de castele de nisip, apoi se dau afară oamenii pentru că “nu mai este bani de spânzurat la buget”???? Vă doare fix în cur (şi nici acolo, că e naşpa), măi nenilor, de ăla care se spânzură pentru că nu mai are ce le pune pe masă copiilor, sau de mama aia îngropată de tonele de pământ, suspectă de înfăptuirea uriaşei crime de a încerca să supravieţuiască! Vi se rupe de şomerii care ies în străzi din ce în ce mai des, sau de alegătorul (potenţial) care munceşte până îi dă sângele pe gură, pentru un rahat de salar! (care este pe cale să se transforme într-un răhăţel).

Se reduce leafa…se dă afară o grămadă, dar tu nu faci (încă) parte din ea. Ce norocos eşti…vai, vai! Ţi se măreşte programul de muncă, ţi se lărgeşte aria în care activezi (practic, prestezi cât 2-3 oameni), ţi se scade venitul…este criză! Băselu’ a făcut apel la înţelegerea şi solidaritatea oamenilor pentru a o scoate cumva la liman…
Solidaritate? Tu, unflat rozaliu, îmi spui mie asta? Ia încearcă puţin să joci şi tu câteva zile în hora asta a înfrăţirii…Mănânci pe spongi, nu îţi mai fâţâi curu’ ăla umflat prin limuzine de lux, faci economie la factura de telefon (măcar la asta..), rămâi peste program la lucru şi, pentru Dumnezeu! Încerci să produci şi ceva folositor pentru ţară….Merge? Experimentăm o solidaritate din asta, sau îţi scade burta?

Nici nu vreau să mă mai gândesc la viitor…pe cuvânt că uneori îmi vine să îmi sap groapa, să mă întind în ea şi să aştept cu mâinile pe piept! Cruce…nu cred că vor fi bani să îmi comand una din lemn, d-apoi una fitzoasă de marmură! Dar găsesc eu 2 crăci şi un capăt de sfoară….asta dacă-s norocos şi nu mi-au luat-o alţii înainte!
Din ce în ce mai des, încep să mă întreb ce se va alege oare de România asta; deja, praful şi pulberea pare să fie mult prea mult, cu geniile astea care ne conduc neamul…Sincer, aş vrea să dispărem în neant…să ne înghită u gaură neagră şi să dispărem complet de pe harta lumii. Doar o pată întunecată şi arsă…
Problema este că nu se va întâmpla aşa ceva. Din experienţa mea, aia deficitară care este, nu s-a întâmplat aşa cu nici o naţiune de pe planetă…Nu suntem într-un roman s.f., ca să păţim aşa ceva (deşi, pare că ne aflăm în Zona Crepusculară). Presupun că vom inventa doar conceptual de “ţară de lumea a patra”. În sfârşit, vom fi şi noi primii la ceva; primul stat de categoria a patra. Poate vom primi, şi noi, camioane cu ajutoare de la organizaţiile mondiale de într-ajutorare…Sau poate nu..
…Şi viaţa va merge mai departe. Cu sau fără noi!

3 comentarii:

  1. Tare as vrea ca tu sa iesi din decrepitudinea pesimismului tau... cum adica sa ne manance o gaura neagra? mai bine cazi in genunchi si multumesti Domnului ca ai o familie, un acoperis deasupra capului si ce manca si ca Romania, cu toate ca este pays de merde, e totusi preferabila Irakului sau Darfurului, unde nici sa iesi pe strada nu poti de teama ca vreun sniper sa nu-ti zboare creierii.

    Exista motive de a supravietui. Chiar si in aceasta tara. Stiu ca acuma pufnesti in ras. Dar nu vorbesc bazaconii.

    RăspundețiȘtergere
  2. A, apropo: "mananci pe sponci" e corect; cu C.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mulţumesc mult pt corectare; o să bag la cap...sau cel puţin aşa voi încerca. :D
    Chestia e că eram ceva mai nervos când am scris asta, şi sub influenţa adrenalinei...o mai iau şi eu prin păpuşoi. :D

    P.S.: Mi-a plăcut mult aia cu pesimismul.

    RăspundețiȘtergere