miercuri, 4 august 2010

A generaliza sau a nu generaliza. Aceasta-i întrebarea.

"Nu mă simt deloc responsabil, fraţii mei albi, de faptul reprobabil că unii români fură; şi nici solidar sau părtaş la pradă cu ei. Chiar dacă, presupunând prin absurd, majoritatea românilor ar fura, atâta vreme cât eu nu fur (şi, cu siguranţă, nu sunt singurul cetăţean român aflat în această situaţie), acel furăm sau am furat din titluri mă jigneşte şi mă deranjează. Sociologic vorbind, sunt încadrat abuziv, împreună cu o largă plajă de oameni care şi-au câştigat existenţa muncind, aşa cum e normal într-o societate aşezată, într-o categorie în care nu am ce să caut."
http://www.ciutacu.ro/

Cam aşa scria domnul Ciutac (Ciutacu, desigur), acum vreo 2 zile. Generalizarea este un păcat care îl jigneşte, pentru că nu simte că ar face parte din categoriile enumerate (furăcioşi, proşti, retardaţi, jegoşi, mizerabili, etc.). Dacă unii fură, nu trăieşte şi el din acest câştig necinstit, ci îşi dă ficaţii muncind onest.
Şi are dreptate. Nu toţi românii sunt aşa, există şi excepţii care confirmă regula. :)


Problema e că de cum şi-a postat lucrarea, admiratorii au şi început avalanşa de opinii, care în mare erau cam toate la fel (motiv pentru care mie mi s-a cam făcut greaţă, mi s-au cam părut doar perieri şi lingeri ale dosului ciutăcesc, mi-a confirmat mentalitatea ipocrită de român în extaz); picat cu ceară să fi fost, nu ar fi recunoscut măcar unu' că a generalizat cel puţin odată în viaţă..."Aşa e domnu' Ciutacu, aveţi dreptate. Românii generalizează, poate din incultură" (ce dracu o avea gradul de cultură în ecuaţia asta, habar n-am nici bătut), poate din comoditate, poate pentru că sunt complexaţi" (aici aşa este, sunt complexat pînă-n străfundul aortei că m-am născut în haznaua asta mizerabilă), "poate pentru că le este mai uşor să arunce vina pe altcineva pentru propriile insucceSURI". Băi oamenilor, sunteţi mobilaţi corect la mansardă??? Îmi pun gâtul pe şina de tren, că cel puţin odată în viaţă, toţi culţii ăştia în cap au generalizat! Mai lăsaţi-mă cu frecatul neuronului!
AM SPUS-O ÎNTR-UN COMENTARIU LA POSTARE ŞI NU MI-E FRICĂ SĂ REPET: EU GENERALIZEZ CRÂNCEN, ÎMI PLACE SĂ FAC CHESTIA ASTA ŞI NU MĂ SIMT VREUN INAPT CU PERFUZII ÎN CAP PENTRU ACEASTA. Aşa se face oriunde, ăsta e mersul societăţii de astăzi, un risc asumat al globalizarii. SE GENERALIZEAZĂ.

Dacă ar veni la noi un turist japonez să viziteze Grădina Carpatică, ce ar zice??Aterizează într-o cocioabă de aeroport, îşi bălăngăne creierii prin gropile de pe şosea, tâmpeşte de nervi pe la Azuga că se circulă ca pixu', apoi dă cu ochii de splendoarea carpatică. Cam ce va zice el, după terminarea concediului?? Cu ce impresie va pleca el din landul de ciois?? "România este moartea", sau "Aeroportul e o mizerie, de la Comarnic la Sinaia s-a circulat bine apoi am avut ceva dificultăţi pîna la Azuga, dar Carpaţii sunt mirifici"?? Chiar aşa va sta Tanaka-san să ia fiecare porţiune a excursiei, sau va gândi în ansamblu??
Dacă un turist german îşi rupe piciorul în timp ce se caţără pe Vf. Omu şi va face cunoştinţă cu sistemul nostru sanitar de tot căcatul, va zice el oare "În spitalul din...Sinaia (spre exemplu) era să mor de hepatită şi mâncat de gândaci, dar sunt sigur că la Braşov eram tratat ca-n sânul lui Avram", sau pur şi simplu va generaliza: "Nu mergeţi în România, că veţi crăpa şi dacă vă zgâriaţi la deget, la ce spitale au ăştia!".
Dacă vrei să mergi în Irak, agenţia de turism va zice "În Irak este război, nu plecaţi că poate vă luaţi o torpilă-n freză", sau "În Irak este război, dar pe câteva străduţe din Bagdad şi în provincia Al-Qādisiyyah puteţi vizita liniştiţi, că nu-i nici o problemă."
În decembrie, Băsescu a ieşit preşedinte pentru că l-au votat toţi românii, s-au pentru că băsiştii au fost cu câteva mii mai mulţi decât antibăsiştii??

Ştiu că pe undeva e incorect, dar aşa se cam merge peste tot. Se gândeşte la scară macro, se cam generalizează. Este adevărat că se pierd amânunte (poate importante) din vedere, dar eficienţa unui motor se calculează în întregul lui, nu pentru fiecare piuliţă în parte. Îmi reneg pregătirea de inginer, dar cred că m-am obişnuit să gândesc inginereşte, să iau ansamblul în considerare.
Asta e.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu