duminică, 4 octombrie 2009

Doar o întrebare să-ţi mai pun


Numărul de şomeri care habitează pe coclaurile mult iubitei şi stimatei Doamne Românici (şi o babardesc din greu prin fantele emiţătoare de diverse sunete) a trecut de juma’ de million (un număr rotund, veţi zice, care merită aniversat printr-o ceremonie specială; aşa că nu îmi rămâne să urez decât…“Să ne trăiască” şi “La Mai Mare”).
Că totul este doar o statistică, un grafic momocolor trasat pe o hârtie boţită de gălbejeală, ştim. Că nu interesează pe nici un grăsan ipocrit care se dă mare că ne scoate ţărişoara din…cavou, iar ştim (nu doar pe nimeni nici măcar în 3 litere – cot – de soarta prostimii decartatoare la buget, pentru că am învăţat eu când eram mai mic că un junghi prin părţile acelea este cel mai greu lucru pe care îl poate îndura o fiinţă muritoare). Că nu face nimeni nimic….ne-am obişnuit. Programe de guvernare, planuri, proiecte, porniri de anchete (care au un demaraj atât de puternic, încât în câteva secunde le-ai şi pierdut urma), analize, scheme, schiţe, intenţii, viziuni…doar o abureală ordinară care ne este aruncată în faţă, să ne ameţească puţin până la data fatidică: Ziua “o”, momentul când se va decide următorul prestidigitator de buget, următorul angajator în bandă largă (pe funcţii bine plătite) a clanului propriu şi personal.
Nimeni nu îşi bate capul cu fraiereşteanul de rând. Nimeni nu face nimic…

Dar am şi eu o întrebare pentru inteligenţii ăştia de cârmuitori, care învârt ei pe adevăr mai ceva ca porcul pe bostan:
De ce când vorbesc de numărul şomerilor se raportează la toată populaţia României? Că doar din câte mai ştiu şi eu de ultima dată când am privit panorama care mi se desfăşura pe sub fereastră, parcă pe aici am mai văzut vieţuind şi copii, pensionari, tute paraşutate care nu au nevoie de serviciu – cu gura frumos rotunjită “geab” - (bagă un recital la umflat şi s-a făcut cu milionul de euro pentru cheltuiala din ziua următoare), sau Feţi Frumoşi şi râncezi, cu Ferarri-ul zâmbind după ghena de gunoi.
“Specialiştii în domeniu afirmă că avem 1.500.000 de şomeri în România!” Inconştient, şefălăii fac raportul…un milion jumătate, care reprezintă din 22 de milioane….”Păi nu e mult, băi frăţică!! De ce pana mea să ne chinuim, pentru…stai să fac calculul….ăăăăă…eeeeeeeeee….da mai dă-l încolo de calculator tâmpit care se blocheză el şi care este o rablă de îngrăşământ care nu mă lasă să calculez! Că-mi bag imediat banii în altul mai performant! În fine….de ce să mă agit eu pentru aşa o fracţiune mică de populaţie?? Crapă de foame?? Şi ce? Facem reducerile bugetare pe care ne chinuim atât să le obţinem! Nu e logic? Mai puţini oameni, mai puţin consum! Mă urmăriţi??? Elementar, dragii mei…ELEMENTAR! De aceea sunt eu conducătorul vostru…căci gândesc o idée mai repede ca voi!”

Deci, să revin: nu e mai normal să se spună că avem “x” şomeri din “z” populaţia proletară activă a ţării? (deşi e cam greu de aflat numărul acesta, măcar să se raporteze la numărul total al bugetarilor; va da cu erori, desigur, pentru că mai sunt mult care prestează şi la mogulii cei răi - ca să fac o bucurie cuiva -, la patron sau alte genuri de conducere....dar totuşi se va crea o imagine mai apropiată de realitate ) Măcar cu aproximaţie…pentru ăştia care nu avem planşa în faţă şi nu ne putem face o viziune de ansamblu (mai ales subsemnatul, căruia Gânditorul îi mai ia din când în când o pauză şi nu mai înţelege în ruptul caputului pe ce lume trăieşte)! Lumea (inclusiv ăia cu mapa care se cred managerii lu’ peşte) şi-ar face o idee mai precisă a gravităţii dezastrului în care ne aflăm. Şi poate realizînd asta, s-ar uni măcar câţiva oameni capabili şi ar găsi o soluţie eficientă! Dar stai! Fiind mai deştepţi, ei au zburat demult prin tări mai calde, mai ofertante din punct de vedere al traiului! Şi e clar că Guţţţîîî, alte Minuni sau oricine a mai rămas pe aici, nu ne vor arăta doar beaca beată din fundul tunelului deţinut în proprietate de Iad!

E CLAR! Cum spune mereu gurul meu în şpagat pe 2 scaune, O SĂ NE IA DRACU'!! ŞI DUPĂ CE NE TERMINĂ DE JUMULIT, NE ÎMPARTE RÂNJIND CU PREA-URÂCIUNEA SA, MĂ-SA....CA SĂ NE MAI SCARMENE PUŢIN!

Asta e o certitudine, o teoremă care nu are sens să mai fie demonstrată.

Viitorul sună bine. Connex, dar nu România.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu