sâmbătă, 17 septembrie 2011

Ce faci când te trec necesităţile?

Te adaptezi.

Acum ceva timp, în urma unui sondaj a reieşit că românul consumă 3 săpunuri şi o pastă de dinţi pe an. Pe drept cuvânt, s-a concluzionat că suntem un neam de jegoşi, de nespălaţi, de hidoşenii rudimentare (desigur, cu excepţiile individuale de rigoare).
La vremea aceea am încercat să-mi explic rezultatele studiului. Nu am priceput şi nici acum nu pricep cum poţi să te suporţi tu ca om, îngălat, plin de sudoare şi cu noroi între unghii. Trec peste veşnica prevenire "fi aşa şi aşa că râde lumea"... Băi, dar tu, persoană ce te afli în mintea ta, nu te simţi, nu te macină oripilarea când începi să puţi? Nu îţi adulmeci duhoarea de jeg şi spray ieftin pe care o laşi în urmă? Nu-ţi pică părul din nas când te desculţi (la naiba, ca la ardeleni!) de teneşi după 8 ore în care ai stat numa în picioare şi ţi-au traspirat tălpile de parcă s-ar fi luat la întrecere cu debitul Amazonului?
Nu, se pare că nu. Cică se percepe mai uşor o putoare venită de nicăieri decât cea care este lângă tine, cu care te obişnuieşti fără să-ţi dai seama. Dar dacă nu simţi, nu ştii? Adică, dacă la alţii se întâmplă, la tine de ce ar fi diferit? Sau ai vreo impresie că sudoriparele tale secretă parfum de trandafir?

În fine, am deviat.
Spuneam că nu pricepeam asta cu spălatul aşa de rar. Astăzi, am aflat răspunsul. Deci mă simt mai cult în cap cu o idee şi mai scârbit la fiere cu câteva grade. E o evoluţie; nu ar trebui să fiu mulţumit?

Pe sistem "ce-i mai mică şi mai mică decât aia de furnică", ce-i mai simplu şi mai simplu decât să te speli?? Vezi o baltă, ţuşti în ea şi-ai rezolvat problema!
Tomai despre asta vorbeam şi cu cineva, recent. Mi se pare de bun simţ să te speli. Nu trebuie să-ţi spună nimeni, pur şi simplu o faci; dimineaţa, odată cu spălatul pe dinţi şi toaletatul, ca să nu ieşi din casă lipicios şi cu urdorile târâş. Cred că este igienic să-ţi speli dracu' mâinile când foloseşti buda, indiferent că e aia din fundu' grădinii (pe care 75% dintre români o au) sau cea cu marmură din baia căşii. Înainte de masă, îţi speli mâinile. La cât de poluată e planeta nu am vreo iluzie că trăiesc mai mult dacă fac asta, dar no...psihic, nu mă simt bine dacă mănânc cu ogorul supt unghii. Apoi seara, că doar nu te bagi în aşternut ciucure de praful adunat peste zi.



Dar greşesc. Ce face ţăranul de la noi când murdăreşte chiloţii? Îi întoarce pe dos; lasă, că se usucă şi pică; îngrăşământ natural, nu euri din alea de la străini!
"Păi tu eşti îmbuibat cu filmele americane, doar ăia trăiesc ca nişte domni. Noi trăim în România, ne adaptăm la România" (din subtext nu rezultă că aici ar fi ghena planetei? Eu aşa înţeleg...şi o spun de câte ori am ocazia, doar pentru a mă lovi de dispreţul înflăcăraţilor la patriotism; îmi dezlipesc respectul cu mistria de pe ochi, ce mai?)
"Noi nu ne permitem să ne spălăm toată ziua-bună ziua. Avem şi alte treburi, ce, suntem boieri să stăm numa' la oglindă?? Noi muncim zi de vară-până-n seară, ne spargem capetele să supravieţuim. Noi n-avem bani să luăm săpunuri în fiecare zi, abia îi drămuim să ne cumpărăm o pită. Ce-s cu ideile astea în capul tău? Ce, stai la curu batozii să te lăi aşa des? Revino, băi, cu picioarele pe pământ, nu mai visa la cai verzi pe pereţi! Termină-te cu fitzele de filme americane! Ai văzut şi tu în filme: când explodează avionul vine Superman şi-i ajută; în realitate, câte mii de persoane au murit la atentatele din nain-ilevăn?"

WOOOOOOOOO...să-mi trag palme...de unde am pornit şi la ce odioşenie am ajuns! Nu-mi vine să cred! Habar n-am ce să mai zic! Cum să-mi susţin punctul de vedere dacă nu am nici măcar cu cine discuta? Nu mai ştiu ce să zic...
Am tăcut. N-am cu cine.

De acord: sărăcia te transformă, te forţează să îţi reduci existenţa la simple zvâcniri ale instinctelor primare. Cunosc cazuri şi mă infior când realizez până unde se poate ajunge din lipsa unor nenorocite de plăstăcării în portofel. Toată crema intelectualităţii umblă cu drepturile omului în gură...realitatea e că nu ai nici un drept, dacă nu ai cu ce să ţi-l cumperi. Nu mănânci, nu te tratezi, nu te îmbraci, nu beneficiezi de alimentare cu apă, gaze şi curent electric, nu nimic.
Starea materială e crucială în desfăşurarea unui trai normal.
Dar de aici şi până la mentalităţi tribale e cale lungă! Una e să ştii că nu îţi permiţi şi să încerci să o dai cumva să fie bine, alta e să te baţi cu pumnu-n piept că raţa-mpunge, că e rasă mioritică! Parcă am fi în Evul Mediu, să-mi bag picioarele! Numa' ăia umblau soioşi şi plini de rahat, deoarece umbla vorba prin târg că în urma celui mai mic contact cu apa crăpau negreşit.
Nu trebuie să fii mare director de firme şi alte dependinţe ca să te speli, în mama mă-sii! Nici măcar nu îţi trebuie cont la bancă pentru asta...Strângi apă de ploaie, îţi faci săpun din untură de porc şi sodă caustică, dacă chiar e de-aşa. Mergi la gârlă şi te săpuneşti cu mâl, dar nu-mi urli mie în creieri că doar fitzoşii se spală - şi implicit, se udă...cu excepţia lui Chuck Noris, desigur; când face duş, el nu se udă, ci apa se Chuck Norizează. Dar la naiba! Nu putem fi toţi nişte păpuşi masculine, aşa că...ghici ce? Ne udăm. (Uuuuuuuuuu...dacă spun "m-am udat", se înţelege la ce mă refer? La mine ca la mine, dar cum ar spune o fată ca să nu existe nelămuriri?? Ptiu...Minte de inginer - mulţam, Doamne! "Ah-uh-ah...m-am udat toată" şi exemplifică prin arătat :D)



Uite d-aia urăsc România. Nu am nimic cu oamenii (mă rog...unul sau doi :D ), dar gândirea colectivă mă ucide. De indivizi mă pot feri (că doar nu mă pune nimeni să trăiesc în mijlocul unei comunităţi de cocalari sleampeţi - beţivi împuţiţi - microbişti slinoşi - golani de cartier - şmecheri naturali - esenţe de imbecili), nu şi de idei abstracte, dar omniprezente.
Suntem copaci rău, să moară Franţa!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu