duminică, 15 martie 2015

Dictatura de lângă noi

...şi nişte români cu talent

Lume, lume, mirese din toată ţara şi degrab-însurăţei! A început un nou sezon din emisiunea cu uriaş succes la public "Românii au talenT"!
...prilej de mare vâlvă şi dezbinare în popor: juriului i s-a alăturat şi Mihaela Rădulescu, care s-a pupat pe gură cu un băieţaş, apoi s-a tăvălit (sexy) prin făină, că aşa fac femeile emancipate. 
Şi-apoi să te ţii reacţii, unele pro, alte contra, unele mai avizate decât altele, mai corecte decât celelalte - că doar no! Ce să vezi? Nu toţi suntem suflete împerecheate încrucişat, ca să gândim la fel, simţim la fel...asta e doar o iluzie tâmpită, care cică vine de la dragoste - ştiţi voi...ceva-ul acela incomensurabil şi plin de sevă eternă, care se naşte undeva prin colţurile universului neştiut şi se pune ca o pleaşcă  peste sufletele bieţilor muritori, ca să binecuvânteze viaţa amărâţilor. Trăiască!

Nefiind cu dragoste, fiecare se simtă nea' Ion şi dă din el, că doar oameni suntem! Dacă mai au şi studii de specialitate - adică o  patalama la mână, o fiţuică, o delegare, ceva care să le ateste talentul scriitoricesc ...ai pus-o de mămăligă, deja sunt o lumină beculitoare în domeniu; un motel pe autostrada cunoaşterii, prin care neapărat tre' să treci, dacă vrei să te simţi niţel mai cultivat în cap. 
Dar cel mai savuros e când se păruiesc inteligenţii. Ce români talentaţi, behăitoare de top sau bombe sexy, pline de cauciuc? Aicea-i adevărăciunea maximă! Dacă te-a făcut natura mai pufos, nici nu trebuie să mai alergi ca dementul zeci-sute de kilometri...citeşti spusele înţelepţilor şi râzi până ţi se topeşte toată lipida de pe trup de la atâta încordare! Că doar d-aia e show, să ne hăhăim!
Totuşi...ce poate fi mai frumos decât să vezi o jurnalistă wanna be şi una consacrată la ea-n ogradă, cum îşi trag cuvinte grele la gioale? Cat fight! Ieeeee!! Dă-i, dă-i, n-o lăsa...'n mama ei de pupăză beată!! Dă-i peste gură, că aia vorbeşte prost! Dă-i peste mâini, că alea au scris monstruozitatea! Aşaaa...aşşşaaaaa...dă-i şi la cap, că ăla-i deplasat şi gândeşte cu pauze!
Hââââârrrrr.....Mâââârrrr....Una-i din valul ăl nou, plin de nerv, cealaltă-i întruchiparea experienţei, monumentul de profesionalism care nu mai pune botu' la toate nimicurile şi deja a descoperit adevăratele teme importante: emanciparea femeii, discriminarea femeii...d-astea grele, pentru spume, nu pentru mireni. DAR fiecare este cea mai deşteaptă; una că-i tânără studioasă, cealaltă că-i trăită în vest!


Numai că, dincolo de asta, nu pot să zic că mă interesează subiectul. 
Ştiu că pentru majoritate e de porc să recunoşti, că cică nu-i trendy să guşti formatele de emisiuni destinate publicului larg (deşi audienţele arată un alt adevăr); cu cât te abandonezi unor plăceri cât mai diferite, când mai ciudate, cu atât eşti mai plin de neuroni, mai special. No, uite eu urmăresc ce se întâmplă pe acolo, cu bune şi cu rele. Da, e jenant când vin toţi idioţii care cred că au vreun dar aparte - altul decât prostie crâncenă, deşi asta nici măcar nu mai e specială. Dar, pe alocuri mai vezi şi oameni care reuşesc nişte lucruri uluitoare şi schiţează adevăratul potenţial de care dispunem.

Mă amuză, însă, foarte tare, reacţiile haotice ale mulţimii şi mai ales, a persoanelor luate separat. La nivel general, dictează rândul lumii...că doar d-aia ies audienţele record. Numai că la nivel personal...ei, aici e altă mâncare de peşte! Fiecare este unic şi mai cu moţ, cu o opinie distinctă şi o personalitate faraonică, nemaivăzută. Păi cum vine asta? Uite aşa! M-a fascinat întotdeauna antiteza asta dintre societate şi persoană...o atracţie a contrariilor unite într-un organism care se întâlneşte doar în mitologie!
Dar aici nu e literatură, în puii mei! Şi după mintea mea, societatea este formată din persoane, aşa cum un ocean este format din picături de apă! Deci, teoretic, calităţile generale reies din cele individuale...că doar nu poţi să spui despre ocean că fiecare picătura de apă e dulce ca mierea, dar când le pui în căuşul ăla imens de relief, minune, frate! A ieşit un gust sărat...
Şi aşa am stat şi am analizat problema, până mi-am dat seama că, de fapt, nimeni nu e unic. Apartenenţa la grup este o nevoie umană, că doar d-aia vorbim de societate şi nu de pustinici. În esenţa lui, omul nu vrea să fie cu adevărat liber...ci doar să creadă asta. Teoretic,  fiecare repinge tot ceea ce i se impune, indiferent că este vorba de artă, televiziune sau valorile tradiţionale. Practic, în rebeliunea lui, fiecare caută să se integreze într-un grup de rebeli, din care se vor desprinde alţi rebeli, din care se vor desprinde alţi rebeli. Mereu unici, mereu diferiţi, mereu în rândul lumii.
Dacă vă uitaţi niţel în urmă, cam la asta se rezumă toată istoria omenirii: mereu împotrivă, dar în rândul lumii. Pe la începutul anilor 1800 era moda romantismului...până ce, după vreo cinzeci de ani de visare, s-au trezit unii mai şmecheri şi au creat relismul, ca o reacţie împotriva romantismului. Apoi se trezesc alţi nonconformişti ce fondează simbolismul, ca o reacţie împotriva naturalismului realist...şi tot aşa. 

Zilele trecute vorbeam cu o prietenă şi nu ştiu cum am ajuns la regimul ceauşist, Bau-Baul istoriei naţionale. A rămas complet contrariată când m-a observat atât de nostalgic.
Nu regret comunismul, nu ştiu dacă am ce regreta. Nu am trăit în era asta atât mult timp, încât să o experimentez de la cap la coadă şi să-mi formez o părere viabilă. Însă, din povestirile bătrănilor, parcă aş creiona o lume mai stabilă decât cea de astăzi. Şi mai simplă. Ştiai ce e bine şi ce e rău, ce vrei să faci, cum va decurge viaţa. Nu ţinteai la soare ca să ajungi la stele, Doamne feri! Nu ajungeai nici la nori...Dar te mulţumeai cu puţin;  aveai o linie directoare, un ţel în viaţă: făceai o şcoală, te angajai salahor pe la vreo fabrică, te căsătoreai, munceai 8 ore pe zi şi restul zilei întingeai pită în blid cu familia. Dacă vroiai să rupi şmenozeala-n două, făceai rată la o Dacie pe care o primeai  după câţiva ani, îţi luai televizor color, îţi puneai telefon şi te simţeai regele lumii.
Desigur, intelectualii făceau puşcărie când aveau limba prea slobodă, o tonă de oameni nevinovaţi mureau la construirea canalului Dunăre-Marea Neagră, sau a Casei Poporului...deci vai ce mişel sunt că îndrănnesc să prezint comunismul ca fiind o lumină. Om rău, ce să mai zici?
Însă, cum am spus, nu regret comunismul...după mintea mea, singurii oameni care îşi pot da cu părerea despre subiect sunt doar cei care l-au trăit. Iar ei au perceput diferit realitatea, deci este impropriu să te apuci de o statistică. Eu regret, însă, simplitatea omului de atunci. Aşa cum mi se spune că era, cum îmi amintesc că era. 

Da, era o dictatură. Dar astăzi, nu este dictatură? 
Ohoooooooo...este, este...şi încă una şi mai mişelească. Astăzi nu îţi mai spune nimeni nimic verde în faţă, nu te mai împiedică nimeni să faci nimic. Nu te mai conduce cu biciul, te direcţionează cu frumuşelul, cu rândul lumii.

Câtă uniformitate a creat Hanna Montana? Ce copil, ce fată nu îţi dorea să fie ca ea, să aibă abţipilduri cu ea, penare cu ea, haine ca ale ei? Dacă i le impuneai, bătea din picior şi dădea apă la şoareci...dar atâta timp cât moda a impus-o, a devenit un model de urmat.
Câtă conformitate a creat uniforma în şcoli? Ce scandal a ieşit, din cauză că bieţii copii erau împiedicaţi să îşi afirme libertatea de exprimare? Ce scandal iese acum, când fiecare liceu cu pretenţii încearcă să impună o uniformă specifică, după model american? Copii nu mai vor nici măcar ghiozdan...cică le scade din maturitate. Fetele vor genţi, băieţii vin ca directorii, cu o foaie la centură şi un pix în buzunar. Dar dacă Răduleasca, Inna, Bianca lu' Bote cine vrea ea, Cruduţa sau altă divă d-asta se fâţâie de câteva ori prin vreun mall cu un ghiozdan retro în spate, cam ce credeţi că se va întâmpla?  
Cât de naşpa era acum vreun deceniu să fii copil şi să porţi ochelari? Nici nu mai conta cum te chema...erai "aragaz cu patru ochiuri". Iar astăzi, cam câţi tineri trântesc o grămadă de bani pe rame de ochelari în principiu cu sticlă normală, doar pentru că aşa e trendul, aşa poartă ăia de la Olalaaaa...puii mei, cum îi zice ...Lalalala Band, ceva. Sau orice vedetă de tabloid. Sau orice mascul feroce.
În dictatură era ruşinea planetei să te tundă directorul pe juma de cap, să te facă de râs că te porţi ca femeile, cu părul lung - şi tu te visai voinic dac, păstrai tradiţia. Nu-i nimic, Partidul te vrea tuns, roackere!!! Ce mai plângere şi scrâşnirea dinţilor era atunci? Iar azi, în democraţie, nu exişti dacă nu dai o cârcă de bani la frizer să te tundă cu un smoc de păr după ureche ţi unu' în frunte, ca Justin Bieber sau Rihanna! Că de! Poate nu te mai place gagica, sau nu eşti destul de cool să te primească lumbersexualii în clubul lor! Ce să-i faci, fără barbă, tatuaj şi carouri nu eşti destul de diferit...păcat că ei sunt unici în grup, nu de capul lor. Dar dacă aşa e moda...mai zi ceva!
Cât de interesaţi sunt tinerii de vot? În principiu, se pipi pe el - cu boltă, ca să creeze o imagine artistică. Dacă ar fi fost obligaţi, ce scandal s-ar fi iscat? Dar câţi tineri au ieşit la vot anul trecut, pentru că unii i-a gâdilat la speranţă şi au pictat realitatea într-un negru complet, dar cu un singur punct de lumină? Toţi au vrut o ţară ca afară...dar afara e mare. Plus că eu, personal, nu văd nici o ţară de afară pe care aş dori-o. Am câteva alegeri, dar le fac pur subiectiv, pe baza unor criterii personale...acceptând binele şi mai ales, răul. Nu-s nebun să cred că e pe undeva vreun Rai nedescoperit.  Da, România e o mizerie, dar la fel e peste tot - diferă doar gradul şi aspectul pe care îl iei în considerare.
Şi pot continua până mâine...Aşa că...de ce se sperie lumea de dictatură? 
Toţi o vrem, toţi o dorim...numai să nu fie evidentă. Nu vrem nici un adevăr direct...ci o minciună frumoasă, elegantă şi cu silicoane.
Întotdeauna a existat dictatură şi întotdeauna va exista; îşi va schimba doar forma. De ce? Pentru că ne place, pentru că o dorim. Dar, repet: SĂ NU FIE EVIDENTĂ. 
Vorba 'ceea: Dacă nu ştii, te învăţ. Dacă nu poţi, te ajut. Dacă nu vrei, te conving.  

2 comentarii:

 1. Cat este de complicat, mai fratilor sa se inteleaga faptul ca trebuie sa existe acel membru al juriului pe care publicul sa nu il placa mereu,pe care concurentii sa-l urasca,poate chiar sa le fie frica de el sau ea[in cazul de fata].Acel membru care sa le spuna lucrurilor pe nume.Deci nu mai fiti asa de ignoranti incat sa credeti ca este o versiune a realitatii,este show si show-ul este bun pentru ca,avand in vedere reactia voastra de isterie generala,a facut exact ce a trebuit:Bani Rating! Dictatura Ceausescu cu bune si rele Frig,temperaturile din case ajung intre 5-12 grade Apa calda este livrata din ce in ce mai rar,cam 2 ore pe zi iar adesea la etajele superioare nu ajungea deloc.Lumina incepe sa fie intrerupta in fiecare zi cel putin o ora,seara apoi se oprea de cateva ori pe zi fara nici un program,ori logica.In perioada 1981-1989 in magazine nu se gaseau produse din carne,oua,lapte,fructe de import,cafea,ciocolata,orez,faina.Incepe rationalizarea alimentelor pe cartele.In anii"Epocii Ceausescu"se construieste metroul din Bucuresti,canalul Dunare-Marea Neagra,zeci de noi blocuri de locuinte.Femeile erau incurajate sa faca copii,cele care aveau mai multi copii,aveau dreptul la privilegii substantiale.Mamele eroine cu 10 sau mai multi copii,aveau dreptul sa primeasca gratuit din partea statului un automobil ARO,transportul cu trenul,precum si o vacanta pe an intr-o statiune balneara.In timp ce sporul populatiei era incurajat,mii de copii erau abandonati in orfelinate. Se estimeaza ca,la inceputul anului 1990 in Romania orfelinatele"adaposteau"100.000 de copii,in conditii de trai mizere,multi dintre ei au fost infestati cu virusul HIV.Incepe demolarea satelor,monumentelor istorice,inclusiv biserici.Intotdeauna cand cineva spune ca era rau in comunism ofera ca argumente securitatea si lipsa de alimente oferite cu ratia pe cartele personalizate,cat si lipsa de libertate.Atunci cand o persoana nostalgica dupa acele vremuri rememoreaza anii,spune ca era bine,ca statul iti oferea o casa si un loc de munca,ca nu aveai grija zilei de maine.Este considerat,de obicei,de bun simt sa nu vorbesti despre ce nu stii,lucru universal aplicabil.Ei bine,in problema asa zisului comunism din Romania toata lumea deschide gura fara sa gandeasca."A fost dom'le,cum sa nu fie.Pai, cozile,dictatura,colectivizarea,securitatea.Ca doar n-oi fi prost sa spui ca n-a fost?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vai, ce de-ai mai scris!
   Stai să o iau pe puncte, să nu ne încurcăm:
   1. Mihaela Rădulescu.
   Nu m-am băgat să comentez gestul sus-numitei tocmai fiindcă am încercat să înţeleg scopurile din spatele aparenţelor. Da, a fost mârlănie...dar ştii de ce? Pt că cineva scoate bani din rating prezentând ceva fals pentru noi, dar real din punctul de vedere al concurenţilor. C-apoi dacă unu' îmi dă un pumn în gură şi după o oră mă bate pe umăr râzând, spunându-mi că a fost doar show, îl trimit în mă-sa cu tot cu show-ul lui, de-i sar capacele!
   În plus, ca o idee personală: nu cred nimic din ce văd la tv, indiferent că-s chefi care aruncă farfurii de pereţi, tragedii şi lacrimi în căutarea perechii de suflet sau aplauze furtunoase şi laude. Am văzut ediţii de la diverse emisiuni cu talentaţi...unghiurille de filmare, reacţiile publicului, fiecare gest al juraţilor, toate sunt identice până la detaliu, indiferent că vorbim de China, India, America, Marea Britanie sau Croaţia. Iar asta este o coincidenţă muuult prea mare ca să nu mă bage la idei. Pe scurt: totul, absolut totul este fals. Chiar şi inocenţii ăia care vin pe scenă şi dau cu stângul în dreptul şi care sunt lăsaţi să treacă de pre-audiţii, ca să ai de cine râde. Însă îmi plac foarte mult oamenii care urcă pe scenă şi arată diverse numere artistice. Ăia da, sunt reali.
   2. Comunismul
   După cum am spus, nu-s nostalgic, nu am motiv. De bun simţ este să demonizezi comunismul ca întreg..atât că el a a avut şi părţi bune şi părţi proaste. Le-ai enumerat tu pe ambele, de la mamele eroine - pe mulţi decreţei având onoarea de a-i cunoaşte tocmai pentru că sunt decreţei, şi până la mulţimea lipsurilor. Şi democraţia e tot un rahat uriaş, oricând putând să îţi arăt crime mai odioase decat ale comunismului făcute fix timp de libertate, dar şi beneficii de netăgăduit.

   Problema este că atunci când ceva e la prezent, luptăm cu părţile lui proaste, sperând la mai bine. Când am reuşit să-l dovedim, vedem că lumina aia a viitorului nu era chiar lumină şi atunci apare nostalgia după prezentul care, între timp, a devenit trecut.
   Ce alegem să credem sau după ce să fim nostalgici este o chestie de împrejurări, pur subictivă şi neatacabilă de terţe persoane tocmai datorită subiectivismului. Oricum este o discuţie teoretică...viaţa merge înainte, iar a doua natură a omului este obişnuinţa.
   Prin postare am vrut doar să subliniez ipocrizia omului...nevoia de a arunca la gunoi trecutul, doar pentru a-l retrăi în alte haine, dar identic în esenţa lui.

   Ștergere