miercuri, 26 iunie 2024

Cadoul lui Dumnezeu şi alte aniversări de sezon

 Ziua de azi, la mulţi ani!

Hai că iară bem, pentru că azi e Ziua Drapelului Naţional şi e zi de mare sărbătoare! Nu ştiu, exact, cum vom petrece, dar presupun că va fi ceva cu patriotism şi exprimarea iubirii de neam. Măcar azi...c-apoi de mâine îl ascultăm pe Tudor Chirilă şi fugim cu toţii din ţara cu un "prim-ministru care a dat bac-ul după treizeci de ani".
Însă azi, iubim şi  lăudăm acea ţară. Poate ne îmbrăcăm şi în drapel - pe model Maia Morgenstern şi Inna, ca să vadă lumea cât de patrioţi suntem? Hmmmm...tentant!

C-apoi, dacă nu vede lumea ce şi cât iubim, ce rost mai are dragostea? E ca la cererile în căsătorie: dacă nu ceri mâna iubitei în faţa a câteva mii de spectatori care să te aplaude, degeaba te-ai mai apucat! 
Aşa a făcut, de exemplu, luptătorul de MMA Lukas Bukovaz - care avea planul perfect: "Îl snopesc din bătaie p-ăla de am meci cu el, apoi îmi cer iubita în căsătorie, pac-pac... dublă fericire maximă! Eu sunt stăpânul, eu sunt jupânul"! 
Doar că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, iar la meci "au dat şi ei, am luat şi noi, i-am bătut de ne-au mers fulgii". Da' omu' a perseverat: şi-a furat-o de la adversar, ghinion. Măcar se alege cu premiul de consolare - şi plin de glod şi suferinţi, lansează întrebarea de o mie de puncte. Iar domniţa îşi pune mâna la ochi, se crispează, se uită aşa cu silă la iubit şi glăsuieşte: "Având în vedere ce s-a întâmplat, nu cred". 
WOOOOOOOO!!!!! K.O TOTAL, ce să mai zici? 

Acuma, no! Fie vorba între noi, mi-e milă de bietul om! Este extrem de dureros să-ţi pui inima pe tavă şi să ţi-o calce una-n picioare, iar când mai ai şi spectatori la faza asta, e de-a dreptul tragic.
Dar şi el şi-a căutat-o. E clar că fantasma iubirii a trăit-o doar în capul lui şi când i-a trântit dudui-n faţă toată nebunia, aia ce să mai zică? Laie sau bălaie şi fi ce-o fi, că tre' să iei taurul de coarne! Nu mai merge cu zăhărelul...
  
De altfel, e netul plin de cereri în căsătorie refuzate şi mereu mă întreb ce-o fi în capul unor asemenea bărbaţi. Nu văd, nu simt că nu e reciprocitate? Oricât de orbit de dragoste ai fi, tot simţi că ceva e câş...şi nu ai cum să îţi bazezi întreg viitorul pe o fundaţie slabă. 
Adică nu ştiu alţii cum sunt, însă eu nu consider căsătoria ca pe un capriciu cu termen de expirare. Bine, nici n-am fost pus în vreo situaţie căsnicioasă, ca să spun că vorbesc din experienţă...însă cred că iubirea funcţionează pe două valenţe: veşnicie şi intimitate.
De fapt, cu cât iubirea este mai privată, cu atât este mai însemnată - pentru că dacă traspui în cuvinte indescriptibilul, îl reduci la descriptibil şi monden. Şi-apoi, unde mai este farmecul? Până la urmă, nu spectatorii îţi dau valoare propriilor sentimente, ci iubita - care-ţi luminează casa, sufletul şi viaţa. 
D-aia şi poezia spune "Haide, iubito, să ne facem casă! Să căutăm un spaţiu pentru noi"... pentru că este nevoie de retragere, de profunzimea intimităţii, de linişte. Nu de martori, aplauze şi urale - că iubirea nu-i concurs de popularitate. 

Pfffff....fraţilor, e greu tare cu dragostea asta - mai ales când se naşte din iluzii neîmpărtăşite. Noroc că s-au inventat sărbătorile, ca să mai avem şi noi motive de bairam şi câte o pauză de hidratare. 
Apropo de asta: luni, de exemplu, a fost o zi de triplă sărbătoare şi a trebuit să beau de trei ori mai mult, ca să nu fiu acuzat de vreo discriminare!
Stai...cum adică "ce a fost luni"? Hmmmm....

Pentru început, a fost Ziua Iei şi toată ziua m-am dat de ceasul morţii, ca să aflu cine este aceasta "ia". Voiam să-i zic şi eu acolo, un "la mulţi ani" mic; poate mă pupa...no, cum se face în astfel de ocazii! 
Şi abia pe seară mi-a spus un prieten: "Băi, căpcăunule, nu e ziua ei, e ziua iei - cămaşa aia brodată,  care se poartă cu blugi şi pantofi cu toc sau bocanci, conform tradiţiei strămoşeşti!". 
No, în fine! Fie ce-o fi, hai de-om bea în cinstea ei!

Apoi, a mai fost şi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Sau Drăgaica. Sau Sânzienele. 
Apropo: v-aţi pus busuioc sub pernă, ca să mă visaţi? Bun... atunci daţi-mi şi mie un bip, să ştiu ce am de făcut. 
Eu am avut programare la un consult de rutină efectuat de nepoţelele mele, viitoare doctoriţe peste vreo două decenii. Şi am aflat că am inima crăpată şi plină de patogeni. M-au peticit cum au ştiut şi ele mai bine; mi-au făcut chiar şi un "transplant  inimos" cu inimoacă mai mare cât o zi de post şi plină de fluturi roz... dar nu ştiu ce au rezolvat. Cert este că, în noaptea Sânzienelor, în loc de ursită, eu am visat că mi s-au furat cizmele de prinţ fermecat - pe care trebuia să le port la spectacolul de a doua zi. Ceea ce era foarte grav, pentru că fără cizme, nu-s prinţ. Şi fără prinţ, prinţesa pupă broscoiul şi cu broscoiul rămâne!
Noroc că nu a fost cazul. Să bem şi pentru asta!!!

Dar, cel mai important, luni a fost sărbătoarea Sfintei Treimi. Practic, l-am serbat pe Dumnezeu....şi m-am bucurat mult, pentru că Dumnezeu era dator de cinste. Iar noi eram datori de-un cadou. 
Chiar, ia uite că mi-a ieşit păsărica: ce cadou îi putem face noi lui Dumnezeu? Cum îl cinstim?
Sau să reformulez: ce ar putea dori Dumnezeu de la noi?

Nu ştiu, dar am început să caut şi am plecat urechea la oamenii consideraţi a fi mai înţelepţi, deoarece învaţă poporul de mântuială, evoluţie spirituală şi-o viaţă în acord cu Universul. 
Dar tot nu m-am lămurit, mai ales că se vorbeşte foarte mult despre eforturi egoiste: eu să fiu, eu să fac, eu să ştiu, eu să văd... pentru că voi câştiga super-puteri şi voi face minuni la fiecare pocnit de degete. Dar mă întreb: dacă Dumnezeu este iubire... unde este iubirea, atunci când toată atenţia este îndreptată asupra propriei persoane?
Să-mi trag pălmi, asta este exact ca dragostea trăită doar în propriul cap, care te împinge să ceri în căsătorie iubita care te consideră un simplu amic. Şi nu se termină bine... 

Deci, revin la întrebarea iniţială: ce îşi doreşte Dumnezeu de la noi? Ce îi dăm cadou?
Probabil ceva care ne va înălţa sufletul spre o stare de bine. Ceva care să nu ne folosească nouă, ci altora. Ce anume? Nu ştiu...fiecare după puteri, coane Fănică!

Să bem pentru asta! Şi să mai ciocnit încă o dată şi în cinstea familiei, care, pe undeva, este o prefigurare a Sfintei Treimi: mama, tata şi copii. Celula de bază a societăţii, leagănul vieţii şi, până la urmă, punctul de origine al viitorului.

La mulţi ani! Să trăim, să fim şi să devenim ceea ce am fost meniţi încă de la început: izvoare de bucurie pentru tot ce ne înconjoară!      

Să bem pentru asta... şi-apoi, un cântec vesel să cântăm: 


[Zdob si Zdub x Irina Rimes - Sânziene]

sâmbătă, 15 iunie 2024

Coldplay şi manele

Ce mai faceţi, ce mai ziceţi? Şi mai ales: aţi fost la concertul Coldplay?
Eu nu am fost, că am avut lucruri mai importante de făcut. Însă am auzit că a fost fenomenal! Şi cu scandal - ca evenimentul să aibă şi oleacă de iz mioritic. De! Aşa e tradiţia la noi: petrecerile fără tărăboi sunt ca mâncarea fără sare şi nunta fără lăutari.  

Probabil ştiţi, că nu aveaţi unde să vă ascundeţi de manelele de la concertul Coldplay şi de Babasha zilele astea. Dar o să reiau întâmplarea, aşa cum am trăit-o eu:
Fix de Înălţarea Domnului, adică joi, cum stăteam eu fain-frumos la o odihnă mică, deodată, începe să-mi beculească telefonul şi să-mi ţârâie înnebunit; am sărit în sus de şapte metri, ce să mă mai zic? "CE, CUM??? URŞII, BĂĂĂĂ!!!! NE-ATACĂ RUŞII! TURCII, TĂTARII!!! VINE PUTIN!!! SĂRIŢIII!!! CARE CU FURCI, CARE CU TOPOARE!!! OTRĂVIŢI FÂNTÂNILE, ARDEŢI HAMBARELE!! DĂ-I!! TRAGE-I!!! HUOOOOOOOOOOO!!!! CINE NU SARE, NU VREA SCHIMBARE!!! HUOOOO"!!!!!!

Iar eu săream. Îmi bubuia inima în piept ca salvele trase de tunuri şi abia respiram din cauza adrenalinei, dar eram gata de fugă - pe principiul "erou n-am fost, erou nu-s, încă". 
Când am văzut că-i linişte peste tot şi mă purtam ca apucatul de streche, m-am mai liniştit. Şi abia apoi m-am uitat la telefon, care bângănea în continuare, cu toate luminile pornite de la atâtea alerte de ştiri venite deodată. Deschid o notificare şi citesc: "MANELE LA COLDPLAY! PUBLICUL HUIDUIE, MULŢI OAMENI AU PLECAT DE LA CONCERT"! 
Am început să râd. Ghinion, ce să zic? Şi apoi m-am culcat la loc.

În cursul zilei, însă, am tot auzit de manele, de Coldplay şi de unu' Babasha. Nu aveam habar cine e, dar na! Se întâmplă....
Până seara, asta a fost unica ştire de pe oriunde. Aşa că m-am documentat şi eu, să nu rămân cel mai prost din curtea şcolii... şi iată ce am înţeles:

Conform stirileprotv.ro, turneul Coldplay "este dedicat toleranţei şi comunităţilor marginalizate şi ideii de ecologie care ajută planeta" -  iar cântarea care s-a întâmplat la Bucureşti este parte a turneului mai sus-numit. 
Prin urmare, vine Coldplay şi se întreabă: care-s ăia mai marginalizaţi prin România? Mexicanii? Nope, că ei au ce au cu America. Chinezii? Nu...că ăia s-au marginalizat cu japonezii. Negrii?? Nuuuu... că şi ei tot prin America se marginalizează. Aici, la români, ţiganii au tras lozul câştigător. 
Aşa că, în spiritul toleranţei, au invitat special un ţigan. Care a cântat o manea, c-apoi, na! Ce să cânte? Muzică simfonică? 
No, iar pe acest cantautor îl cheamă Babasha şi este foarte vestit pe Youtube, pentru că are milioane de vizualizări. De fapt, de aceea a şi fost ales - şi această strategie aş aplica-o şi eu, dacă aş fi cântăreţ şi m-aş duce aiurea-n tramvai, să le fac o cântare surpriză celor de acolo. Deci aş intra pe Youtube şi m-aş întreba: "Care-i mai şmecher şi mai discriminat? P-ăla îl iau"! 
Iar la noi a picat norocul pe Babasha... ceea ce a fost bine. Dacă venea Coldplay în România pe vremea când în trending era Floricica Dansatoarea, o puneam de-un bairam şi mai mişto!!


Revenind la concertul de miercuri seară: 
Fanii şi-au luat bilete; dar invitatul special a fost surpriză totală pentru toţi... şi când pe scenă a apărut Babasha ăsta, mulţi au huiduit, iar unii au şi plecat.
Ceea ce, e corect, pe undeva. Dacă merg la concert rock, m-aştept să ascult rock... iar dacă vreau să aud Adrian Copilu' Minune, merg acolo unde cântă Adrian Copilu' Minune. E logic asta! Că nici mie nu mi-ar plăcea să-mi cumpăr o ciocolată şi când o deschid, să văd că înăuntru sunt biscuiţi. Deşi....în vremurile astea noi, mai ştii? Până la urmă şi ciocolata are drepturile ei, iar dacă ea se identifică cu un pachet de biscuiţi... tac mâlc, mă fac mic şi mă duc acasă - ca să nu fiu acuzat de discriminare. 
 
Desigur că eu, personal, dacă pot respecta drepturile unei ciocolate, nici la concert nu aş fi huiduit. Mi se pare de prost gust să fac aşa ceva şi chiar este o lipsă crasă de respect pentru omul din faţa mea. Dar na...e mai greu cu educaţia la noi. Oricum, lucrurile sunt simple: îmi place, stau; nu îmi place? Plec în linişte şi aia e. 
Doar că nu toată lumea vede viaţa aşa cum o văd eu şi pentru că fiecare face cum îl taie capul... a ieşit ce a ieşit.

Partea ciudată, însă, abia acum vine: în a doua zi de concert, aceeaşi trupă Coldplay a avut ca invitat special pe acelaşi manelist Babasha. Numai că de data aceasta, publicul a fost în delir de bucurie... deci, de ce s-a întâmplat asta? E drept că solistul Coldplay a pregătit altfel momentul şi le-a zis oamenilor: vedeţi că acum urmează să vină un manelist. Dacă ştiţi că nu vă place...vă invit, politicos, să daţi o fugă şi să beţi ceva. Sau mergeţi la baie şi faceţi un pipilică, vă faceţi selfie cu Arena Naţională... treaba voastră. Dar nu mai huiduiţi, că e urât.
Şi surpriză: nu numai că nu a plecat nimeni, dar maneaua a fost şi extraordinar de apreciată. 
De ce?

Oare...în prima seară au venit numai rockeri la concert, care intrau în roşu când aud manele - iar în a doua seară au venit numai manelişti, care au îndurat chinul rock-ului, pentru a aprecia momentul lui Babasha? Sau oamenii sunt doar ipocriţi şi aşteaptă să li se spună ce reacţie să aibă când se întâmplă ceva? Întreb şi eu, pentru că nu înţeleg treaba aia cu "pregătirea publicului".
Adică: eu nu mănânc roşii. Dacă un cutărică îmi pune în faţă o roşie, refuz politicos; sau îi dau cu huo şi îl înjur din toţi bojocii, conform modelului de comportament stabilit la concert. Dar dacă acelaşi "cutărică" îmi spune că peste câteva minute voi fi servit cu o roşie care are multe vitamine şi face bine la om, eu o voi mânca cu toată plăcerea? 
Răspuns: NI-CIO-DA-TĂ!!! Nu mă ating de roşii nici măcar dacă viaţa mi-ar depinde de ele - deci ce pregătire prealabilă să-mi mai faci, ca să le accept? Hai, că-s curios!

În concluzie: românilor le plac manelele? 
După experienţa Coldplay, cred că da: în general, le plac... mai ales dacă li se spune că trebuie să le placă. Dacă nu, tot le plac... dar în privat, ca să nu ştie nimeni.
De ce? Simplu: la noi, maneaua nu este doar un gen muzical - ci şi o clasă socială de cea mai joasă speţă, un fel de paria. Dacă vrei să porcăi pe cineva, zici că-i manelist şi l-ai umplut de toate "calităţile" rele. Iar dacă-i mai spui că e şi şofer de BMW... de-i blestemai tot neamul şi tot nu se simţea aşa de jignit.

Până la urmă, care-i treaba cu manelele astea?
Desigur că sunt cântate după ureche şi nu implică, de obicei, nici un studiu muzical serios. Ca şi lăutăria, de altfel. Desigur că te umplu de bani şi desigur că promovează o lume a aparenţelor, plină de briz-brizuri, spoială ostentativă şi şmecherie - ca şi rap-ul american, de altfel. Şi desigur că o manea va copia orice şi pe oricine - aşa cum se face de către oricine, peste tot în lume, în toate domeniile artistice: de la filme şi fotografie, până la orice scheunat care-i socotit a fi muzică.  
Desigur că se ascultă peste tot şi trending-ul de pe Youtube e plin de manele... Dar, totuşi, de ce maneaua nu e plăcută?

Habar n-am, că nu mi-a răspuns nimeni la o asemenea întrebare ofensatoare - d-apoi câteva zeci de persoane, ca să pot face un sondaj. Însă, ştiu părerea mea: 
Mie nu îmi plac manelele, deşi unele dintre ele îmi plac.

Să o iau pe rând: nu mă deranjează dacă cel care cântă este ţigan cu conservator sau neţigan fără studii. Nu mă interesează cât sunt de în vogă şi nici cât de trendy te fac - pentru că manelele tot nu îmi plac.
Mă enervează  mesajul pe care îl lansează şi lumea pe care o creionează: "sunt şmecher şi am valoare, am maşina cea mai tare şi gagica cea mai mare, duşmanii mor, eu adun banii cu sacul şi duşmanii cu colacul"... prostii din astea, care nu fac parte din viaţa mea. Pentru adolescenţii de maxim cinş'pe ani o suna bine, mai ales că viaţa lor se rezumă la tot ce e cool şi beton. Dar pe mine mă lasă rece. Ce să fac, dacă nu mă regăsesc deloc în asemenea tablou? La fel cum nu apreciez nici hip-hopăreala, pentru că nu mă reprezintă viaţa de noapte, golăneala, înjurăturile, hoţia, drogurile, băutura sau frecuşurile cu poliţia.

Cu toate acestea, unele manele sunt plăceri vinovate - în special datorită ritmului. Ţinând cont că la origine, maneaua este inspirată de muzica orientală sau grecească, dacă versificaţia nu mă zgârie la ureche şi vocea lălăitorului e cât de cât bună, unele manele îmi gâdilă plăcut urechea şi nu mă apucă damblaua când le aud.  
De fapt, ca linie generală, pe mine nu mă apucă damblaua când dau peste ceva ce nu îmi place. Nu strig, nu urlu, nu-mi pică pielea pe ochi... ci plec. Frumos, elegant, cât de cât. Sau îndur cât pot, dacă nu am altă soluţie - apoi, în cele din urmă, tot plec.

Să bem pentru asta! 
Şi-un cântec vesel să ascultăm. Un cântec de protest, pentru că mi se pare foarte dizgraţios ce s-a întâmplat la concert şi-l apreciez foarte mult pe Chris Martin, solistul Coldplay... deoarece a ştiut să gestioneze huiduiala şi a trecut cu eleganţă peste neobrăzarea publicului cult în cap, de altfel.

Deci: să fie veselie... cu muzică de la Bollywood, că şi ăştia sunt şi un fel de ţigani marginalizaţi şi copiatori! 
Iete-aşa, na!




[Dhoom - Shikdum]

vineri, 7 iunie 2024

Cireşul albastru şi nucul cel verde

Cu mult timp în urmă, într-o galaxie foarte îndepărtată...

Acum vreo 10 ani, am participat la un curs de fotografie artistică. Domnul care ne învăța tainele meseriei ("formatorul" -  în limbaj modern) era un artist care picta, sculpta, fotografia (artistic) și juca în piese de teatru şi film. Omul cu nouăzeci şi nouă de meserii, ce să mai zic?
No... la un momentan, în timpul unui curs, ne-a povestit cum a fost rugat să joace într-un film și cum s-a pregătit timp de trei zile pentru o scenă care l-a extenuat complet. Mi s-a părut amuzant, nu pot să mint. De ce ai nevoie de trei zile pentru a stoarce un pumn de lacrimi, într-o secvenţă care durează doar câteva minute?

Mai târziu, am înțeles că pentru a fi un artist bun, trebuie  să trăiești prin opera pe care o prezinţi publicului. Trebuie să imprimi emoție adevărată rolului, altfel... iese un produs fad, fără substanță, incolor, inodor şi insipid. 

În opinia mea, cam aşa se întâmplă și în cazul poeziei - mai ales când o scrii. În special când o reciți și cu atât mai mult, ca să o poți citi.
Iar poezia de dragoste, aşa cum am mai spus,  nu se citește ca un roman... pentru că nu urmează structura unei narațiuni. Nu are expozitiune, intrigă, desfășurarea acțiunii sau deznodământ, ci este doar punctul culminant al unei poveşti. Este o explozie de emoție care lasă să se întrevadă povestea din spatele  ei - însă nu are sfârșit. Poate pentru ca iubirea e veșnică?

Aseară am fost prezent la minunata lansare de carte a doamnei Aurelia Panait şi după ce s-a încheiat, am avut nevoie de puţin timp pentru a rumega tot ceea ce s-a petrecut acolo. În esenţă... s-au recitat poezii, au fost şi câteva momente artistice, susţinute de un grup de elevi; apoi s-au dezvăluit mici secrete care au stat la baza scrierii acestei cărţi... exact cum ar fi trebuit să fie, mă gândesc.
V-am zis, deja, că nu am mai fost la un asemenea eveniment şi desigur că mi s-au cam înmuiat gladiolele, atunci când mi-a venit rândul să iau cuvântul. Prin prisma teatrului, vorbesc cu mulţime de copii, zi de vară până-n seară - şi am învăţat să-i mai ţin în frâu; dar acolo e pe bază de glume, aşadar e posibil să mi se fi estompat capacitatea de a fi serios. Sau... poate o fi de la senectute şi am început să dau în mintea copiilor? Probabil.  Însă îmi este clar că am oleacă de trac într-un cadru oficial; dar a fost bine, până la urmă. 

Totul a început cu o întrebare: "Ce copac aţi fi, dacă nu aţi fi fost oameni"? "Eu", spunea doamna autor, "aş fi un cireş albastru. De ce albastru? Nu ştiu". (dar în mintea mea au apărut nemărginirea cerului şi liniştea din adâncul oceanului, chiar şi atunci când suprafaţa acestuia este bătut de valuri şi de vânturi. Aşa că, da...albastrul este o culoare bună. De fapt, şi mie îmi plăcea albastrul - deşi abia târziu am avut curaj să recunosc că mă atrage mai mult roşul. Sau verdele).

Deci: eu ce copac aş fi, dacă aş fi? Problema e că în multe momente din viaţă sunt copac - şi nu m-am întrebat, niciodată, ce specie aş fi. Dar dacă e pe alese, cred că aş alege să fiu un nuc verde. De ce? Hmm... păi să vedem: ştiu că nucul este simbolul cunoaşterii, al abundenţei ascunse şi este legat de căsătorie şi de zeiţa Artemis. Iar verdele este culoarea chakrei inimii, a iubirii şi a renaşterii - dar nu cred că mă încadrez eu în asemenea simbolistici metafizice. Nu, frate! Eu sunt mai simplu... aşadar, mi-am ales nucul pentru că ador nucile! Şi prefer culoarea verde pentru că dulceaţa de nuci verzi este fenomenală; ciocolata cu nuci verzi este dumnezeiască. Iar nucata de nuci verzi este nectarul zeilor, ce să mai zic? 



Dar să revin la poezii...pentru că mi-a picat spre recitare "Proiect liric."
De ce ador această poezie? Știu și nu știu, în același timp. Desigur că a fost premiată la festivalul BATRA 2019 (Bienala de Arhitectură Transilvania)... doar că, de fel, nu ţin cont de premii şi păreri, când apreciez sau resping ceva. Deci nu acesta este motivul.
Însă...
 
Poezia, în sine, este despre o chemare; o invitație. Dar nu este o chemare izvorâtă din deznădejde, precum "De ce nu-mi vii", a lui Eminescu - când iubirea se zbate ca o găină decapitată, ca să pară că-i vie şi dorită. Pentru că, ce să-i facem? În lumea spirituală, dragostea-i veşnică; dar aici, iubirea şi tot ce face parte din lumea noastră, se supun celei de-a treia legi a termodinamicii: în timp, perfecţiunea se transformă în haos şi dezorganizare.
De aceea, din punct de vedere temporal, eu as situa "Proiect liric" undeva mai spre începutul iubirii, când inima este plină de dor și bucurie. Când creezi un loc special pentru iubită - un loc cu soare si icoane, cu zâmbete si visuri împărtăşite. Cu ape reci, grădini frumoase şi albastrul cerului senin. Un Rai cu un Adam care aşteaptă, plin de nerăbdare, apariţia Evei, pentru a fi desăvârşit.

Cine nu a fost îndrăgostit? Cine nu a simțit că s-ar putea trasforma într-un al doilea Iacov, ca să se lupte cu Dumnezeu pentru a-şi câştiga dreptul de a trăi în inima cuiva? Cine nu şi-a pus sufletul chezăşie şi a simţit că un singur cuvânt de răspuns îi poate da aripi până la nori sau îl poate arunca în genunile pământului?

Nu știm dacă această chemare are răspuns. Nu știm dacă Eva va fi fermecată de stâlpul de la casă, care este plin de prezenta ei metaforică. Ana lui Manole a fost jertfită pe altarul creatiei, atât cu sufletul cât şi cu trupul - însă iubitei poetului nu i se cere jertfa, ci i se invocă prezenţa. Atât. O prezenţă care deja dăinuie în toate colţurile casei, încă de la proiectarea acesteia.

De aceea ador această poezie. Nu are sfârşit şi nici nu ar avea nevoie de unul.
Chiar dacă iubita refuză și totul se destramă în infinit, chemarea va rămâne consemnata în eternitate, pentru a fi regăsită de oricine caută acest unic moment în timp. 

În  încheiere o să vă redau altă poezie din volumul "Cireşul albastru", care și ea mi-a atins sufletul. 
Au fost momente când am iubit cu fiecare fibră a inimii și cu fiecare celulă a mea,  cu tot ce eram și tot ce puteam fi. Și nu a fost de ajuns - pentru că "mult a devenit prea mult". 

Aşa că, dragilor... SĂ BEM!! Şi-o poezie să ascultăm, pentru că arta în forma pură nu ne face nici un rău.

"Oglinda ochilor iubitei
S-a tulburat, întunecat...
Și nu se mai zărește iarba,
Nici roua-n care m-am scăldat...

Sub gene lungi se vede-amurgul,
Fixat cu smoală pe retină,
Și nu mai saltă gingași fluturi,
Nici licuricii de lumină.

Privirile atât de calde,
Sub care mă topeam ades,
M-au destrămat, m-au descompus
M-au alungat și-am înțeles

Că i-am pătruns în ochi profund, 
Prea insistent și cu tumult...
Și-acuma ochii ei răspund 
Că mult a devenit prea mult... 

Eu tot aștept un răsărit, 
Dar nu-i vreun semn că mă mai cheamă
Și simt că singur sunt de vină,
Că am băgat târziu de seamă"...


[Aurelia Panait  - "Oglinda ochilor iubitei", volumul "Cireşul albastru"]

miercuri, 5 iunie 2024

Un alt fel de educaţie

Bună ziulica şi la mulţi, mulţi ani, pentru Ziua Educaţiei. Sau a Educatorului. Sau a învăţătorului. Sau a profesorului. 

Mă scuzaţi, dar am auzit atâtea variante, încât nu mai ştiu exact ce mai sărbătorim. Doar două lucruri sunt sigure:
1. azi avem liber de la stat; 
2. vor fi ceva manifestări închinate educaţiei - pe unde vor fi. Iar mai pe seară, vom afla de la ştiri că suntem în coada clasamentului european la educaţie; că nu citim şi nu scriem destul, că nu se alocă suficienţi bani pentru cultură şi educaţie... adică, na! Amănunte din astea tradiţionale, de care ne lovim zilnic şi care ne umplu de indignare atunci când le aflăm de la alţii, în câte o sfântă zi din an.

În fine!
La mulţi ani, de Ziua Educaţiei! Fie ca lumina bunei-cuviinţe să se pogoare şi asupra noastră, să ne inunde peste tot şi să ne deschidă noi perspective de viaţă! Să ne fie casa casă, să ne fie masa masă; băutură cu de toate, la mulţi ani şi sănătate!  
De urat aş mai ura, dar mi-i că se va-nsera şi mai aveţi şi alte treburi.
No, gata. Se pune că am bifat urătura de sărbătoare? Oricum, alta nu mai ştiu... deci vă rog să vă mulţumiţi cu atât!

Lăsând gluma la o parte, azi şi numai azi este o zi foarte specială, în care trebuie să ne educăm ostentativ. De ce?? Cum adică, "de ce"? Păi nu trebuie să vadă toate lumea cât suntem de culţi în cap? 
No, şi-n acest scop, mâine, domnia mea va citi nişte poezii. 

Acum, trebuie să vă mărturisesc ceva: eu sunt cititor şi totuşi, nu sunt cititor.
Îmi place să citesc şi o fac întotdeauna, cu mare drag. Atât că nu-mi stabilesc programe, obiective, ţinte, sau ţeluri în acest sens. Nici măcar nu citesc la normă şi nici nu mă pontează nimeni... aşa că nu ştiu pe unde să mă încadrez şi cum să mă mai etichetez.
Se pune că-s iubitor de lectură? Habar nu am, mai ales că nu mă atrage orice - indiferent de recenziile primite sau cât de clasică ar fi socotită o operă. 

Situaţia nu este diferită nici în cazul poeziei. De fapt, nu-mi amintesc să fi citit o carte de poezii din scoarţă în scoarţă - pentru că, din punctul meu de vedere, poemele nu se citesc precum romanele, ci se trăiesc.
Iar eu citesc poezii de dragoste în general - poate şi din cauză că nu m-a dus capul să-mi exprim acest sentiment decât prin versurile altora. De aceea, pentru mine, poezia nu are început şi nici sfârşit... ci este punctul culminant al unei experienţe care păstrează în eternitate o bucăţică de suflet.

În plus, nici măcar nu am vreun poet preferat - adică cineva căruia i-am citit opera de mai multe ori, de la cap şi până la coadă. Însă am multe  poezii preferate, în care mă regăsesc sau îmi recunosc anumite momente din propria viaţă. 
De exemplu, ador "Îmbrăţişarea" lui Nichita Stănescu. Sau "Noapte de decemvrie", a lui Macedonski. "De ce nu-mi vii", a lui Eminescu.  Şi multe altele, culese de pe ici şi de pe colo, de la un poet sau altul. Versuri singulare sau strofe întregi, care mi s-au lipit de suflet şi au rămas acolo. Versuri la care mă mai întorc din când în când, mai ales când vreau să îmi amintesc cum era odată demult, pe vremea când credeam că iubirea schimbă tot. 

Una peste alta, nu îmi stabilesc un scop de a citi poezii... ci, de obicei, las poeziile să vină la mine. Cum era vorba aia deşteaptă? "Când elevul e pregătit, apare şi maestrul".
Se pare că zilele astea fusei pregătit - şi-apoi no! M-am trezit invitat la lansarea unei cărţi, ca să recit şi eu o poezie, pe acolo. Nu am refuzat, că îmi place să trăiesc experienţe noi - dar nici nu am habar despre ce se va întâmpla pe acolo. Totuşi, cât poate fi de greu?  Mă gătesc cum ştiu eu mai bine: îmi pun trening, papion şi pantofi cu toc, apoi mă-nfiinţez la eveniment! 'Oi avea emoţii, n-oi avea... m-oi bâlbâi sau 'oi vorbi normal... habar nu am! Vedem acolo.


Mi-ar plăcea să fiu şi eu o prezenţă mai acătării; să am vocea lui Liam Neeson şi să se cutremure sala când voi cuvânta. Nu m-aş da în lături nici de-aş fi ca un Ahile mai mic, în varianta lui Brad Pitt - ca să suspine auditoriul când voi apărea la vorbitor şi-oi lăcrima din colţul ochiului. Dar na... de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere şi nici invitaţii sper să nu aibă pretenţii. 
.... mai ales că am primit o poezie de numa numa şi prezenţa mea va păli în comparaţie cu aceasta, indiferent cine sau ce aş fi.
Bine, sunt trei poezii, de fapt - una mai frumoasă decât cealaltă. Însă cea la care mă refer este ceva dincolo de cuvinte; un fel de artă poetică pe care mi-am însuşit-o cândva şi în care, pe la colţuri şi-n penumbră - mă regăsesc chiar şi azi. Mi-am pus-o la inimă lângă "Îmbrăţişarea" şi "Ce bine că eşti" ale lui Nichita.
Poezia cu pricina se numeşte "Proiect liric", scrisă de doamna Aurelia Panait - şi-mi place dincolo de cuvinte! Este o superbitate desprinsă din alte vremuri, ce mai la deal, la vale?! 

Vreţi s[ citi'i c\teva strofe? Vreţi, vreţi, ştiu că vreţi... aşa că azi şi numai azi, pentru prima dată după mulţi ani, nu voi mai încheia postarea cu tradiţionala urare "Să bem şi-un cântec vesel să cântăm"!

Astăzi, fiind zi de educativă, voi spune altceva:
Să visăm! Să visăm la un viitor mai bun - pentru că prezentul e ciudat: trăim epoca dezvoltării personale şi achesăm la tot felul de teorii spirituale, care vin cu promisiuni care mai de care mai înalte. Însă lumea se duce de râpă din ce în ce mai tare şi-mi aduc aminte, mereu, de o replică din "Războiul Stelelor": "Aşa moare libertatea: în aplauze tumultoase".

Prin urmare...să visăm! Şi-o poezie să ascultăm:

"Haide, iubito, să ne facem casă,  
Să căutăm un spațiu pentru noi!  
Vom construi o vatră luminoasă,
Iar planul îl vom face amândoi...

Eu sunt poet, pot să-ți ofer orice: 
O casă, un castel sau o cetate...
Pereți ridic din texte lirice 
Și-acoperiș - din profunzimi înalte. 

Mistria mea e-o pană lucitoare, 
Mortarul din emoții e făcut... 
Hai să urcăm pe schela asta mare 
Și înțelepți să fim de la-nceput!

Eu îmi doresc o casă cu căldură,   
Cu un cerdac și încăperi puține, 
Cu dialog și artă în structură, 
Să nu te rătăcești nicicând de mine! 

O casă cât o personificare!
Vom renunța la ce e inutil,
Dar mi-ar plăcea ca ușa la intrare
Să aibă două, trei figuri de stil"…
........................................................................................................................
 
 [Aurelia Panait - Proiect liric]

P.S. Poezia este mai lungă, dar sper că v-am stârnit interesul. Deşi am primit învoire să public toate strofele care îmi plac, nu mi-am permis să public toată poezia. Sau pe celelalte două poezii, pe care le-am primit în avans.
Aş menţiona, însă, că deşi nu-s poet şi nu stăpânesc arta cuvintelor sensibile şi eu pot oferi orice: "O casă, un castel sau o cetate". Şi plusez şi cu o ciocolată - nu nuci, desigur... că am şi eu o obsesie; şi oricum, altă ciocolată mai bună nu cunosc.