luni, 30 iunie 2025

Elefantul din creier (partea I)

Aţi auzit de melodia aceea, cu refrenul "Aaaa-Pa-Ţ, A-Pa.Ţ, ahaaaaa, aha, aha"? Sau... poate cunoaşteţi varianta românească: "Ce-oi pă-ţi, 'oi păţi! Ce-oi pă-ţi, 'oi păţi! Ahaaaaaa, aha, aha"!
Nuuu? Nimic?

Dar pe Bombardino Crododilo îl ştiţi? Sau pe Tralalero Tralala...  
Nu?  Tot nimic??? Hai măi... cum aşa ceva?
Uite, vă mai dau o şansă: pe Tung Tung Tung Sahore, sigur îl cunoaşteţi! Sau...Staţi aşa! Cum adică "NU"?! Pfffff.... ce lume, ce lume! Ni se duc tradiţiile de râpă! 
Şi te pomeneşti că nu o ştiţi nici pe Balerina Capucina Mi-Mi-Mi-Miiiiii! 
Mda, trist - deşi nu pot spune că nu era de aşteptat.

Da' nu vă faceţi griji, că nici eu nu am auzit de chestiile astea - deşi, cică ele sunt în trend de câţiva ani. De fapt, aproape că s-au şi învechit. Numai că, dacă viaţa mea nu-i la modă, ce să fac? Aia e! Ghinion şi mult succes, data viitoare!

De fapt, staţi că mint! De "Aaaa-Pa-Ţ, A.Pa.Ţ." am auzit la un cunoscut, care fredona acest şlagăr în barbă, atunci când ne-am întâlnit. Apoi, zilele trecute, m-am lovit de sus-numitul hit când pierdeam vremea cu story-urile de facebook, în timp ce aşteptam să cobor din maxi taxi-ul care mă ducea din colo-ncoace. No...şi m-am gândit că-i vreun hit de tik-tok, adică un refren ce câteva zeci de secunde, care prinde la public, deşi nu are o anume importanţă artistică.
Nu mică mi-a fost mirarea când am aflat, după cercetări ulterioare, că refrenul tik-tokăresc este ditamai melodia de aproape patru minute, cântată de o fată cu nume de vin (Rose, adică) şi Bruno Mars - de care auzisem, că făcea ravagii cu "Just the way you are"... o melodie de super-îndrăgostiţi, pe care am ascultat-o şi eu pe vremea când raţiunea mea era foarte sentimentală. Sau... sentimentalistă?

Şi dacă stau să mă gândesc, cred că am auzit şi de Balerina Capucina. Ieri, ca să fiu mai exact, când urmăream o recenzie pentru "Ballerina", noul film din lumea "John Wick". Iar comentacii clipului erau dezamăgiţi că recenzia nu era pentru Balerina Capucina. Habar nu aveam cine e, aşa că am căutat-o şi am aflat-o. Vorba aceea: "cine caută, găseşte".
No. Iar această Balerinnă Capucina este un personaj absurd, inventat cu ajutorul inteligenţei artificiale, care este un produs al curentului "Brain Rot" - adică degradarea mentală şi idioţenizarea omenirii prin intermediul conţinutului online fără valoare, care oferă noi trenduri de urmat şi-ţi ocupă mintea cu tot felul de tâmpenii pe care să le apreciezi. Cam asta-i varianta scurtă.

...ceea ce, nu-i nimic nou şi nu pricep de ce s-a prins lumea tocmai acum de chestia asta. Mai ales că trendurile prosteşti au fost tot timpul...că doar nu putem spune că "provocarea găleţii cu gheaţă", îngenucheatul pe stadioane din timpurile mişcării Black Lives Matter sau curcubeiele lipite-n geam pe vremea carantinei, au avut vreo logică.
Desigur, "Ice Bucket Challenge" trebuia însoţită de nişte donaţii către asociaţiile care se ocupă de scleroza laterală amiotrofică, dar câţi au donat, după ce şi-au turnat apa în cap? Iar curcubeul din geam putea fi un semn al speranţei? Cred... deşi, dacă speri la tine-n propriul cap, ce are? De ce trebuie să arăţi? 
Stai...cum... "DE CE"? Ca să te vadă lumea că ţii cu moda sperării! Uite d-aia!

O explicaţie (aproximativ) asemănătoare o oferă şi cartea pe care am citit-o de curând. Vă tot ameninţ cu ea, deci cam bănuiţi despre ce este vorba: "Elefantul din creier - motivaţiile noastre ascunse din viaţa de zi cu zi ", scrisă de Kevin Simler şi Robin Hanson.




Bine, lucrarea aceasta nu mi-a dat sistemul de credinţe peste cap. Adică, după ce am parcurs-o, nu am descoperit "lumi noi şi ciudate", că nu sunt în Star Trek. Ci, din contră: mi-a arătat că nu-s nebun şi viaţa se desfăşoară după nişte reguli simple. Mai direct spus, avântul acestui studiu porneşte de la o vorbă de duh, spusă de nu ştiu ce psiholog faimos: "Omul este o primată egoistă" şi tot ceea ce face, vine din nevoia de a satisface câteva nevoi de bază: hrană, reproducere, apartenenţa la grup şi încă vreo câteva asemenea coordonate principale, de sorginte animală.

Sincer, nu mă porneam să citesc asemenea cărţi, că eu merg mai mult spre evadarea prin cărţi, nu spre înţelegerea lumii prin cărţi. Dar în urma unui pariu (pe care cred să sigur l-am pierdut), m-am hotărât să o citesc. Şi desigur că nu am cumpărat-o...ci am descărcat varianta pdf, de pe net. Era în engleză, dar na...ghinion. Dacă fusei unghie-n gât şi nu m-am învrednicit să mi-o cumpăr dintr-o librărie, ca tot omul, dă-i şi munceşte!
Ar fi fost a doua carte pe care aş fi citit-o în engleză, dar cum pariul e pariu... curaj găină, că te tai! Mi-am luat inima-n dinţi şi m-am pus pe treabă! Cu emoţii, că am şi eu mici traume trecute. 
Prima carte în engleză pe care am citit-o... acum vreo zece ani (tot în urma unui pariu, nu vă impacientaţi), era un fel de proiect de cercetare al unuia care se  plimba cu barca pe coasta Americii Centrale, pentru a inventaria speciile de moluşte pe care le întâlnea. 
Şi a fost o nebunie! Lipsa de acţiune şi descrierile pe pagini întregi a peisajelor descoperite, mi-au scorojit neuronii, de la atâta plictiseală. Nu am rămas cu o amintire prea plăcută în urma acestei experienţe, aşa că alte proiecte de gen -  "Belgariada", cărţi din seria "Războiul Stelelor" sau povestiri scrise de H.P. Lovecraft - pe care tot în engleză le am, au fost amânate pe termen nedefinit spre niciodată. 
 
DAR pariul e pariu şi nu mă dau în lături de la nimic.
Nu-i vorbă, că engleză ştiu chiar bine - dar parcă nu-mi venea să mă stresez prea tare. Totuşi, am făcut-o... nu cu stres, ci cu atenţie şi încet, bătrâneşte, până i-am dat de cap şi cărţii cu elefanţi pe creieri. Că de! unii au pitici pe creier, alţii elefanţi. Se mai întâmplă..

Şi ce să vă spui? Primele 99 de procente din carte nu mi-au plăcut. Chiar m-au scandalizat, într-un fel, pentru că modelul de gândire propus de autori porneşte de la aceeaşi idee: "Suntem animale şi ne urmăm instinctele". 
Iar eu nu mă simt chiar animal. Adică...nu ştiu alţii cum sunt, dar eu am visuri, dorinţe, porniri artistice, dureri, viaţă spirituală şi nu dau din codiţă la prima scăpărare de bec, că ştiu că trebuie să-mi vină recompensa. Plus că, în general, am avut libertatea de a mă durea în cot de modă şi ideea de "aşa se face".   

Apoi am terminat procentul rămas din carte şi eram tot picat pe gânduri, dar o ţâră mai indulgent. 
Iar la vreo săptămână după cucerirea crâncenei redute, deja îmi puneam întrebări. Nu-i vorbă, că începusem să zăresc în jur multe modele de comportament, însă nu mă simţeam parte din grup - pentru că am o viaţă care se îndradează cu greu, în majoritatea normelor şi în principiu, trăiesc în pierdere. Adică nu obţin mai nimic de pe urma lucrurilor pe care le fac şi care, uneori, dau ca nuca-n gard - din perspectivă obiectivă. 
Însă, dacă întorc privirea spre mine şi mă analizez la milimetru... chiar şi aceste comportamente ale mele se nasc din vicii, traume şi slăbiciuni. Nu trăiesc doar în modul de voluntariat şi din bunătatea mea sufletească, inefabilă. Şi nu-s vreun special, dimpotrivă: mă încadrez, liniştit, în rândul lumii. Ceea ce e minunat!
Şi-apoi, până la urmă, calităţile nu sunt doar vicii deghizate? Cel puţin, aşa spune alt psiholog mega-deştept, despre care trebuia să aflu, ca să-mi menţin imaginea de om cu scaun la cap.

Ei... exact acesta este metafora elefantului din creier: capacitatea umană de a masca un cusur cu perfecţiunea, lumina şi grandoarea necesare pentru a ne descurca în jungla socială de care aparţinem.

Apoi, autorii îşi demonstrează logica prin analizarea diverselor aspecte ale vieţii noastre: relaţii, artă, politică, religie, educaţie, caritate, medicină, consumerism, etc.

Parcurgând paginile, la început mă amuzam. Înţelesesem modelul egoistului de serviciu şi în funcţie de capitolul analizat, căutam să ajung la explicaţie şi să văd ce vrea să spună, de fapt...

Dar despre asta, în episodul următor.
Deocamdată, e târziu, iar eu sunt obosit, că am umblat brambura toată ziua. Mi-e sete, mi-e foame şi mi-e somn... Aşa că haideţi să închinăm un păhărel, să cântăm şi să dansăm, ca să ne sară surmeneala din călcâie!

Să bem pentru asta şi să vină hitul "Ce-oi păţi, oi păţi"!!! 


[Rose & Bruno Mars - APT]

miercuri, 18 iunie 2025

41 de ani de la înfiinţare

Aţi auzit de ciocele acelea care se fac pe internet şi la telefon? Şi mai ales, vi s-a întâmplat aşa ceva?

Eu nu am mulţi cunoscuţi, sunt mai reticent din fire şi nici nu prea mă bag pe unde nu cunosc. Aşa că, trec mai neobservat prin mulţime, că nu-mi place să fac valuri.
Însă, nu-s chiar invizibil şi am mai avut şi eu parte de încercări de păcălire, dar timide. Pe sistem: "hai să-l băgăm şi p-ăsta în seamă, să vedem ce-i de capul lui! Pică, bine...nu pică, aia e"!

Şi uite aşa, într-o bună zi, m-am trezit cu o cerere de urmărire pe Instagram, de la un flăcău alb-închis (că "negru" nu-i frumos să-i mai zic), din Ghana.
No. Şi desigur că nu îl ştiam, dar avea pe profil poze cu dansuri tribale şi bucăţi de cultură de pe la ei, părea interesant ce are de spus/arătat şi am zis să-i fac un hatâr, că n-oi crăpa! 
Da' cum îi accept cererea, mă trezesc cu mesaj: "Hello, how are you, do you how how"? Îi răspund omului, că na! Nu-i frumos să ignori când te salută cineva. Apoi treptat, pe măsură ce zilele treceau, primeam tot mai des mesaje, în care îmi povestea despre viaţa lui cea grea, cum se chinuie să facă facultate, cât de grele sunt provocările locului şi altele asemenea - pe care le citeam din ce în ce mai curios, să văd unde vrea să ajungă. Bine, intuiam că va vrea bani, dar nu ştiam cum va face...până într-o zi, când s-a elucidat misterul - şi după ce s-a plâns bine de tot că-i amărât, ţine familia în spate şi nu are ce mânca, HOP! Vine şi întrebarea de o mie de puncte: "Nu ai să ne trimiţi nişte bani? Dar nu mie, personal...ci în contul unei asociaţii locale -  care va lua de-ale gurii, tuturor din comunitatea noastră".
Am refuzat. Şi când s-au înteţit mesajele cu rugăminţi de răzgândire, am blocat contul şi mi-am văzut de viaţă.

Altă dată eram în spital şi mă plictiseam de moarte. Până când am primit o cerere de urmărire pe Instagram, de la o domnişoară. Mexicancă. M-am mirat, nevoie mare! Iniţial, m-am gândit că e soţia unui prieten care-i căsătorit în Mexic - dar nu era ea şi iar m-am mirat: "O singură dată în viaţă m-a căutat cineva pe persoană fizică şi n-a ieşit bine deloc. Deci, cam ce-ar putea dori această duduie? Ghici, ghicitoarea mea... Cert e că nu-i a bună"!  
Totuşi, pentru că MĂ PLICTISEAM, dau accept şi aştept să văd ce se întâmplă. Nu trec cinci minute şi primesc mesaj: "Hello, darling! How are you, do you how how". Urmează vreo două zile de conversaţii din ce în ce mai dese, din care aflu că domniţa nu a avut noroc la bărbaţi şi fost chinuită de fostul iubit - motiv pentru care a fugit şi s-a înrolat în armată. Iar acolo moare de foame...aşa că, dacă binevoiesc să-i trimit un Google Gift Card, mi-ar rămâne recunoscătoare, în vecii vecilor. Amin. 
Nici nu ştiam ce-i ăla, dar am refuzat şi am blocat-o. Apoi mi-am văzut de viaţă, restricţionând şi vizibilitatea profilului, ca să nu-mi mai pierd vremea cu prosteli.

Şi aşa a fost, o perioadă.
Apoi, zilele trecute, mă păleşte norocul şi tot pe Instagram, primesc o reclamă care mă anunţa că "magazinele Kaufland împlinesc 41 de ani de la înfiinţare şi dacă aveţi 41 de ani, câştigaţi un mini-frigider Coca Cola. Promoţia este valabilă până pe 15.06.2025".



Mă uit la pozele cu mini-frigiderul, că nu ştiam ce-i ăla. Şi mă elucidez rapid: era un frigideruleţ, în care încăpeau patru doze de Cola. Nu-mi trebuia aşa ceva, că nu aveam ce face cu el. Dar...na! Hai să zic că am 41 de ani de la înfiinţare; deci, mă înscriu. Câştig mini-frigiderul, mă împiedic de el prin casă...dar am cu ce mă lăuda, că am câştigat ceva în viaţa mea.
Verific ceasul: era fix 15 iunie. Aşa că deschid formularul de înscriere. Trec numele, întorc nişte lozuri, pac! Felicitări, aţi câştigat! 
Găsesc lista de comentarii şi le citesc. Cineva întreba: "E reală promoţia"? Mai jos, răspunsurile: "Da, e real, nici eu nu am crezut, dar uitaţi ce minunăţie am câştigat"! Şi pune poza cu mini-frigiderul. Altcineva: "Am plătit 50 de lei şi mi-a venit produsul! Sunt încântată! Mulţumesc, Kaufland! Mi-ai schimbat viaţa"! 
Altcineva: "Am plătit 50 de lei, când îmi vine produsul"? Şi serviciul clienţi răspunde: "În 3-5 zile lucrătoare, livrăm". Altcineva: "Ura, am câştigat! Ce noroc că am 41 de ani"!

Mi-a stat mintea-n loc. Cum câştigi ceva, dacă îl plăteşti? 
Ptiu, ce îngrămădit fusei până acum! Mare om, mare caracter a fost ăla de a zis că dacă vrei să-ţi schimbi viaţa, trebuie să îţi schimbi modul în care o priveşti! Păi frăţică, eu am fost un câştigător, toată viaţa mea! Chiar azi am câştigat două pâini şi-o ciocolată! Bravo mie! Ieri am câştigat o...stai să mă gândesc ce am cumpărat. Hmmmm...lumânări, pâine... CIOCOLATĂ şi alune. Felicitări, sunt câştigător! Le-am plătit, ce-i drept; dar le-am câştigat pe corect!
Dacă vânzătoarea îmi lua banii şi nu voia să îmi dea produsele, ce făceam? Pierdeam, clar!

No, dar acum eram câştigător şi mă direcţionau către formularul de plată. Apoi îmi primeam mini-frigiderul nedorit, în 3-5 zile lucrătoare.   

Am închis telefonul şi mi-am văzut de viaţă. 

În ziua următoare, pe 16.06.2025, iar primesc mesaj pe Instagram: "magazinele Lidl împlinesc 41 de ani de la înfiinţare şi dacă aveţi 41 de ani, câştigaţi un mini-frigider Pepsi. Promoţia este valabilă până pe 16.06.2025".
Băi, să-mi trag pălmi! Şi ăştia împlinesc 41 de ani? Ce noroc pe capul meu! 
Apoi mă uit la mini-frigider şi era fix ca cel de la Kaufland, dar scria Pepsi pe el. Sar direct la comentarii şi cineva întreba: "E reală promoţia"? Mai jos, răspunsurile: "Da, e real, nici eu nu am crezut, dar uitaţi ce minunăţie am câştigat"! Şi pune poza cu mini-frigiderul. Altcineva: "Am plătit 50 de lei şi mi-a venit produsul! Sunt încântată! Mulţumesc, Lidl! Mi-ai schimbat viaţa"! Altcineva: "Am plătit 50 de lei, când îmi vine produsul"? Şi serviciul clienţi răspunde: "În 3-5 zile lucrătoare, livrăm". Altcineva: "Ura, am câştigat! Ce noroc că am 41 de ani"!

Mda! Spălaţi-vă pe cap cu mini-frigiderul vostru, că nu îmi trebuie! 
Aşa că am închis telefonul şi mi-am văzut de viaţă.

Ieri, pe 17.06.2025, iar primesc mesaj de la Instagram: "magazinele Decathlon împlinesc 41 de ani de la înfiinţare şi dacă aveţi 41 de ani, câştigaţi un rucsac North-Pole-ceva-cu-stea. Promoţia este valabilă până pe 17.06.2025".
Verific ceasul, era fix 17 iunie. Ptiu, să-mi trag pălmi noi, ce norocos sunt! În câteva ore se termina şi promoţia asta!
Dar... stai! Şi Decathlonu' face 41 de ani? Mânca-i-ar tata, ce-au crescut... iar asta ar însemna că au intrat în ţară prin 1984? 
Adevărul e că pe vremea lui Ceauşescu, călcai în Decathloane şi în Lidl-le mai des decât în fabrici şi uzine! Iar din Kaufland, ce să zic? Păi nu de acolo îmi cumpăram îngheţată cu Sponge Bob Pantaloni Pătraţi? Mâncam shaorme până mă umflam, completam foamea cu un bidon de Coca Cola şi apoi mestecam Hubba Bubba, ca să învăţ să fac baloane. 
Ce vremuri! 
"Hei, tramvai cu etaj şi tras de cai! Hei, bunici, cu monoclu eraţi şici"! Şi-ncă ceva şi umblai la mon jardin! 
Parcă aşa.    

Dar dacă şi Decathlonul face tot 41 de ani...Felicitări, hai să bem. 
Mai întâi, ia să mă uit la comentarii... că vreau să râd şi nu am motiv. Aşa că citesc:
"E reală promoţia"? Mai jos, răspunsurile: "Da, e real, nici eu nu am crezut, dar uitaţi ce minunăţie am câştigat"! Şi pune poza cu rucsacul. Altcineva: "Am plătit 50 de lei şi mi-a venit produsul! Sunt încântată! Mulţumesc, Decathlon! Mi-ai schimbat viaţa"! Altcineva: "Am plătit 50 de lei, când îmi vine produsul"? Şi serviciul clienţi răspunde: "În 3-5 zile lucrătoare, livrăm". Altcineva: "Ura, am câştigat! Ce noroc că am 41 de ani"!
Frumos, ce să zic? 

Azi este 18.06.2025 şi sunt tare curios să aflu ce firmă mai împlineşte 41 de ani. Sper la Ferrari sau la Tesla, că pentru ele aş plăti 50 de lei. Până la urmă, e câştigul meu... ce pot face altceva? Şi la pomană să fiu prost?
E adevărat că am o strângere de inimă şi sper să nu fie cumpărate de pe Temu. Altfel, ce să fac cu Tesla? 
Răspuns: Îmi dau cu ea în deget... aia fac!

Dar dacă Apple împlineşte 41 de ani, mi-a pus Dumnezeu mâna în cap! Ce-i drept, îmi cam trebuie un telefon nou. Sau...hai, fie! Primesc şi-o Dacie, dacă Dacia împlineşte 41 de ani. Da' să fie Duster, ca s-o vând şi să plec şi eu câteva zile până la Mamaia. Că la preţurile care cică-s pe acolo, mai mult nu ştiu dacă-mi permit.

Una peste alta, nu ştiu ce o să mai câştig azi, da' vă ţin la curent.

Deocamdată, hai să bem! Vreţi o ţuică, pe sistem suveranist? Sau ne îndulcim cu o cola, cum fac pro-europenii? 
Nu de alta, dar vorba melodiei cu ouă: "E vară-vară şi cald afară.... oo-uăă ouuăăă... e vară, vară, iară"! Şi-apoi, vacanţa a început, soarele răsare şi străluce... Încă e bine. 
Bem, mâncăm şi-un cântec vesel ascultăm:



[Genius - Vara]